Foto: ShutterStock

7 weetjes over het internet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Het is vandaag precies 52 jaar geleden dat het internet werd uitgevonden! Daarom is het vandaag de dag van het internet. Wist jij dit al over het wereldwijde web?

1. Eerste verbinding

Op 29 oktober 1969 werden twee computers van universiteiten voor het eerst met elkaar verbonden via het ARPANet. Dat was de voorloper van het internet!

2. Afkorting

Het woord 'internet' komt van de term internetworking. Dat betekent zoiets als: netwerken die met elkaar verbonden zijn. Internet is daar een afkorting van!

3. Mailtjes sturen

Het eerste mailtje werd in 1971 verstuurd door Ray Tomlinson. Hij was een softwareontwikkelaar. Hij stuurde het bericht naar zichzelf, maar wist niet meer wat daarin stond. Waarschijnlijk iets van QWERTYUIOP of iets vergelijkbaars (de bovenste regel van het toetstenbord), zei hij.

4. Eerste website

Nog een eerste keer: de allereerste website heette info.cern.ch. Daarop werd uitgelegd wat het internet is en hoe het werkte. De site kun je nu nog steeds bekijken.

5. Grote publiek

Het internet bestond dus al een tijdje, maar pas vanaf 1996 werd het bekend onder het grote publiek. Dat is dit jaar alweer 25 jaar geleden!

6. Kun je me horen?

Videobel jij weleens via bijvoorbeeld FaceTime of Skype? In 2003 werd er voor de eerste keer gebeld via Skype. De eerste zin die werd gezegd in het Ests was: 'Tere, kas sa kuuled mind?' Dat betekent: 'Hallo, kan je me horen?'

7. Olifanten-filmpje

In 2005 werd YouTube opgericht, de eerste video die daarop werd geüpload is gemaakt in een dierentuin. Medeoprichter Jawed Karim vertelt daarin over de olifanten die hij daar ziet. Het filmpje is inmiddels bijna 200 miljoen keer bekeken! Bekijk de video hier:

Anderen lazen ook: 5 tips voor een veilig wachtwoord.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook