Foto: Zuma Press

7 weetjes over Kalush Orchestra

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Vanavond is de finale van het Songfestival. Die wordt waarschijnlijk niet heel spannend, want voorspellers denken dat de band Kalush Orchestra uit Oekraïne er met de winst vandoor gaat. Wist jij dit al over de groep?

1. Kalush Orchestra doet dit jaar mee met het liedje Stefania. Het is een combi van hiphop, rap en traditionele Oekraïense muziek. De tekst gaat over de moeder van zanger Oleh.

2. Er wordt verwacht dat Oekraïne veel stemmen zal krijgen in de finale. Door de oorlog in Oekraïne zullen veel mensen hen een hart onder de riem willen steken.

3. De band kreeg speciale toestemming van de Oekraïense regering om het land te verlaten tijdens de oorlog.

4. De bandleden dragen traditionele kleding van de Hutsul, een bevolkingsgroep uit Oekraïne. Zanger Tymofiy draagt een volledig kostuum en zanger Oleh een keptar-vest. Zijn knalroze hoedje is dan weer hartstikke modern.

5. Een van de bandleden deed vorig jaar ook al mee. Ihor Didenchuck is namelijk ook lid van de band Shum, de Oekraïense inzending van 2021.

6. De band is vernoemd naar de plaats Kaloesj in Oekraïne. Dat ligt in het westen van het land.

7. In het nummer wordt op typische Oekraïense houten blaasinstrumenten gespeeld zoals de sopilka en telenka.

Anderen lazen ook: Waarom Oekraïne waarschijnlijk het Songfestival wint

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook