Prinsjesdag - ANP

7 weetjes over Prinsjesdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Een koets, het koffertje en hoedjes in alle soorten en maten: Prinsjesdag! Vandaag is het weer zover en horen we de plannen van de regering voor 2020.

De komende dagen zal het vooral gaan over de plannen voor volgend jaar, maar er is natuurlijk ook een heleboel te vertellen over Prinsjesdag zelf. Een paar weetjes!

Wist je dat...

1. ... Prinsjesdag al héél erg lang bestaat? De eerste keer was in 1814, het jaar voordat Willem I zichzelf uitriep tot koning van het Koninkrijk der Nederlanden.

2. ... Prinsjesdag niet altijd al op de derde dinsdag van september was? Vroeger werd de Troonrede op de eerste maandag in november voorgelezen.

3. ... de koning en koningin de beroemde Gouden Koets tijdelijk hebben ingeruild voor de Glazen Koets? De Gouden Koets krijgt een grote opknapbeurt.

Prinsjesdag - ANP

4. ... Erica Terpstra in 1977 is begonnen met het dragen van een hoedje? Ze was toen lid van de Tweede Kamer. Sindsdien dragen veel vrouwen bij Prinsjesdag een hoed.

5. ... koning Willem-Alexander de Troonrede voorleest, maar niet zelf schrijft? Dat doet minister-president Mark Rutte samen met alle ministers.

6. ... er een Franse tekst op het koffertje staat? Aan de ene kant staat 'derde dinsdag in september' en aan de andere kant de Nederlandse lijfspreuk 'Je maintiendrai', dat betekent: ik zal handhaven.

7. ... de Troonrede sinds 1952 op televisie te zien is? Via de radio is de Troonrede al sinds 1933 te volgen.

Prinsjesdag - PrinsjesdagKoning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Ridderzaal

Anderen lazen ook: Paarden oefenen voor Prinsjesdag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Willem Alexander is een slechte koning

ik vind prinsjes dag heel bijsonder

bijsonder haha lekker goed nederlands

Willem Alexander is een slechte koning

is dit allemaal echt waar? Vraagtzichaf

Jullie hebben me goed geholpen met mijn werkstuk dankjulliewel!
Duimomhoog Blij

prinsjesdag wat

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.