Foto: Unsplash

Drie vragen over Pinksteren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Lekker, weer een extra vrije dag deze week! Het is Pinksteren, maar wat is dat eigenlijk? En waarom zijn we twee dagen vrij? Drie vragen en antwoorden over de feestdag. 

Wat is Pinksteren?

Pinksteren is een christelijke feestdag. In de bijbel, een belangrijk christelijk boek, staat dat op die dag de geest van God op aarde kwam. Dat wordt de Heilige Geest genoemd. Christenen geloven dat die geest ze kan helpen om met anderen over het geloof te praten. De Heilige Geest wordt op schilderijen en plaatjes vaak afgebeeld als een witte duif of een vuurvlam. 

Waar komt de naam vandaan?

De naam van de feestdag, komt van het Griekse woord pentèkostè. Dat betekent vijftigste. Pinksteren valt namelijk altijd precies vijftig dagen na Pasen. Pinksteren betekent dus eigenlijk: vijftigste paasdag.

Waarom bestaat er ook een Tweede Pinksterdag?

Dat komt door een wet die lang geleden is bedacht. Vroeger werden de feestdagen heel uitgebreid gevierd, in de Middeleeuwen soms wel acht dagen lang! Elke plaats mocht ook nog zelf bepalen hoe lang al die feesten duurden. Om er voor te zorgen dat iedereen in Nederland tegelijk de feestdagen viert, kwam er in 1815 een wet. Daarin staat dat Kerst, Pasen en Pinksteren worden gevierd in twee dagen.

Anderen lazen ook: De Grote Kidsweek Feestdagenquiz.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik wou dat de hele wereld Pinksteren zou vieren!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.