tour de france

Tour de France abracadabra

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

‘De knecht stoempt!’ Tijdens de Tour de France hoor je soms de vreemdste termen voorbij komen. Met dit wielrenwoordenboekje kun je meepraten over de grote wielrenwedstrijd.

Chasse patate: Deze term heeft niks met friet te maken. Soms ontsnapt een renner uit de grote groep, om naar de groep die voorop fietst te gaan. Dat lukt niet altijd. Als je halverwege blijft hangen, ben je een chasse patate.

Demarreren: Als een of meer wielrenners er plotseling vandoor gaan en het peloton verlaten.

Etappe: De rit die de renners op een dag fietsen.

Harken of zwemmen: Zit een renner er helemaal doorheen, dan gaat hij harken of zwemmen. Dat betekent dat hij wanhopig aan het fietsen is terwijl hij eigenlijk niet meer kan.

Hongerklop: Fietsen kost een boel energie. Het is daarom belangrijk dat de renners genoeg koolhydraten binnen krijgen. Krijgen ze dat niet? Dan volgt de hongerklop.

Knecht: Dit is degene die niet fietst om zélf te winnen, maar om de kopman van zijn ploeg te helpen winnen. Zo zorgt hij voor het juiste tempo en haalt hij water.

Peloton: Dit is een grote groep wielrenners.

Stoempen: Dit doe je op zware stukken, zoals in de bergen. Bij stoempen gaat het om kracht en doorzettingsvermogen en laat je je niet tegenhouden door zere benen. Dóórtrappen dus.

Rode lantaarn: Dat is de laatst achtergebleven renner. Hij wordt op de hielen gezeten door de bezemwagen, het busje dat de renners ophaalt die zijn afgestapt en hebben opgegeven.

Surplacen: Eigenlijk is dit een beetje het plagen van de tegenstander. Het betekent dat je even stopt met trappen en balanceert op je pedalen, zodat je iemand anders dwingt om voorop te gaan rijden.

Vals plat: Het lijkt een vlak stuk, maar de weg gaat toch ongemerkt omhoog. Zwaarder dan het lijkt dus!

Waaiers: Niets zo vervelend als flinke wind tijdens de koers. Waaiers zijn kleine groepjes renners die schuin over de weg rijden. Zo zoeken ze beschutting tegen de zijwind. De renner die de laatste positie in het groepje heeft, rijdt op het kantje. Dat is de minst fijne plek in de waaier.

Anderen lazen ook: Geen Tour de France, maar Tour de Froome.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook