Stotteren

Wereldstotterdag: vijf vragen over stotteren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Stukjes van woorden langer maken of vaak herhalen: stotteren. Eén op de vijf kinderen heeft er last van. Op Wereldstotterdag is er extra aandacht voor.

1. Wat is stotteren precies?

Stotteren is eigenlijk niet vloeiend praten. Spreken is ingewikkeld: hersenen, zenuwen en meer dan honderdvijftig spieren moeten samenwerken. Als je iets wil zeggen, ontstaat eerst een idee in je hersenen. Die moeten dat omzetten in woorden en daarna in klanken. Soms gaat de samenwerking tussen de hersenen, zenuwen en spieren niet goed, dan zijn de zenuwen te traag en komen de woorden en klanken niet zo uit je mond als dat je ze in je hoofd hebt. Rustig en goed ademhalen is heel belangrijk. Stress speelt een rol bij stotteren. Stotteraars zijn vaak bang dat ze gaan stotteren, waardoor het juist gebeurt.

2. Wie hebben er last van?

Stotteren komt overal ter wereld voor, bij jong en oud. Bij veel van de kinderen die stotteren tussen de twee en zeven jaar gaat het vanzelf over. Stotteren heeft niets te maken met of je slim bent of niet. Jongens stotteren vaker dan meisjes. De aanleg om te gaan stotteren zit in je genen, maar niet alle mensen die dat gen hebben gaan ook echt stotteren.

3. Ook beroemde mensen?

Ja, ook beroemde mensen! Zelfs mensen die grote toespraken hebben gehouden, zoals Winston Churchill (oud-premier van Engeland). Wist je dat zingen ervoor zorgt dat je niet stottert? Zangers als Douwe Bob, Frans Bauer en Miss Montreal stotteren, maar niet als ze zingen.

4. Kun je er iets aan doen?

Je kunt naar een logopedist of stotterinstituut gaan die je heel goed kunnen helpen om vloeiend te leren spreken. Je leert daar over je ademhaling en wat er in je hoofd gebeurt tijdens het spreken, ook leer je wat je kunt doen als je ondanks de therapie toch nog eens stottert.

5. Kun je iemand die stottert helpen?

Mensen weten vaak niet goed wat ze moeten doen als iemand stottert. Opmerkingen als 'neem je tijd' of 'doe maar rustig' helpen meestal niet. Net als zelf heel duidelijk gaan praten. Wat wel helpt? Rustig blijven, iemand laten uitpraten of gewoon vragen of je iemand kunt helpen. Wat alle stotteraars willen is dat je luistert naar de inhoud van wat ze zeggen en niet hoe het wordt gezegd.

Door Claudia Wage

Anderen lazen ook: 'Als ik stotter doe ik m'n ogen dicht'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook