Foto: ANP
Uitgelegd

Wist je dit al over Prinsjesdag?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Het is de derde dinsdag van september en dat betekent: Prinsjesdag. Maar wat gebeurt er eigenlijk vandaag?

Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de troonrede voor. Daarin staan alle plannen van de regering voor het komende jaar. De koning heeft de toespraak niet zelf geschreven, dat doet de regering. Dit jaar is prinses Amalia voor het eerst ook aanwezig bij het voorlezen. Omdat ze nu achttien is, zal ze vaker meegaan naar officiële momenten.

Koffertje

Aan het eind van de dag geeft de minister van Financiën een koffertje met de plannen aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Het is nog niet zeker dat die plannen ook echt uitgevoerd gaan worden. Morgen mogen politici tijdens een grote vergadering (de Algemene Beschouwingen) zeggen wat ze van de ideeën vinden.

Wist je dat...

...Prinsjesdag al heel lang bestaat? De eerste keer was in 1814, het jaar voordat Willem I zichzelf uitriep tot koning van het Koninkrijk der Nederlanden.

...de troonrede even niet in de Ridderzaal wordt voorgelezen? Het Binnenhof, de plek waar onder andere de Tweede Kamer zit, wordt verbouwd. Daarom wordt de troonrede de komende jaren voorgelezen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

...de koning, koningin en prinses in de Glazen Koets naar de schouwburg rijden? 

...alle vrouwelijke politici hoedjes dragen op Prinsjesdag? 

Anderen lazen ook: Waarom wil de koning niet meer in de Gouden Koets?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook