Foto: Benelux Press
Uitgelegd

Wist je dit al over Willem-Alexander en Máxima?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag twintig jaar getrouwd. Wist jij dit al over het koningspaar?

1. Erfelijk bepaald

In onze grondwet staat vastgelegd dat wij een koning(in) hebben. Wie dat is, is erfelijk bepaald. Willem-Alexander is onze koning, omdat hij de oudste zoon is van de vorige koningin, Beatrix. Zelf zal hij weer worden opgevolgd door zijn oudste dochter, prinses Amalia.

2. Symbolische functie

De koning heeft vooral een symbolische functie. Maar hij hoort wél bij de regering, samen met de ministers. De koning heeft zelf geen politieke verantwoordelijkheid. De ministers zijn verantwoordelijk voor alles wat hij zegt of doet. Wel heeft hij zo zijn eigen taken.

3. Ruzie om bruiloft

Het leven van Willem-Alexander en Máxima is een sprookje, maar de weg naar het huwelijk leek wel een koningsdrama. Dat blijkt uit een nieuwe documentaire. De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, was vroeger politicus in Argentinië. In die tijd verdwenen ruim 30.000 tegenstanders van de regering. Zijn rol daarbij is onduidelijk. Daarom mocht hij niet bij de bruiloft zijn. Daar was Willem-Alexander het niet mee eens en kreeg daar ruzie over met zijn moeder koningin Beatrix. Uiteindelijk gaf het verloofde stel toch toe, Máxima's vader was niet aanwezig en ze konden toch groots trouwen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Capital Photos

4. Gek op sport

De Oranjes houden van sport. Ze zijn vaak te zien op de tribune bij belangrijke wedstrijden van Nederlanders, zoals de Olympische Spelen. Koning Willem-Alexander is zelf ook erg sportief. Ruim dertig jaar geleden deed hij zelfs mee aan de Elfstedentocht. Hij gebruikte de valse naam W. A. Van Buren om niet te worden opgemerkt. Toch werd hij al snel herkend door de pers.

5. Koninklijk eten?

Als koningin hou je vast van kaviaar en luxe voorafjes. Nee hoor! Het lievelingseten van koningin Máxima is een schnitzel met friet. Als toetje heeft ze het liefst een Argentijnse 'panqueque y dulce de leche'. Dat zijn een soort pannenkoekjes met melkcrème.

Anderen lazen ook: Waarom wil de koning niet meer in de gouden koets?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook