Pixabay

Wist jij dit al over Paarse Vrijdag?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het is vandaag Paarse Vrijdag, een dag waarop veel (middelbare) scholen in Nederland paars kleuren om onder andere homo's en transgenders te steunen. Wist jij deze vijf dingen over deze dag al?

Tiende keer

Een jubileum voor Paarse Vrijdag, want de actiedag (elk jaar op de tweede vrijdag van december) wordt voor de tiende keer gehouden. Hoera! Het thema is heel toepasselijk: Jezelf kunnen zijn is een feest.

Noord-Amerika

Net als veel andere feest- en actiedagen, komt ook het idee van Paarse Vrijdag uit Noord-Amerika. De actiedag in Nederland ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day. In Amerika en Canada wordt de actiedag sinds 2010 op de derde donderdag van oktober gehouden.

Duizend

Dit jaar doen meer dan duizend (middelbare) scholen mee aan Paarse Vrijdag. Een record, want tien jaar geleden bleef het aantal steken op twaalf. De afgelopen jaren haakten steeds meer scholen aan.

Paars

Waarom paars? Dat heeft te maken met de paarse baan van de regenboogvlag, ook wel homovlag genoemd. Elke kleur heeft een eigen betekenis. Paars staat voor karakter. De kleur komt overal terug: van polsbandjes tot cupcakes. Ook wordt iedereen gevraagd om in paarse kleren naar school te komen.

Steunen

Zeger (15) uit Goes kwam er twee jaar geleden op Paarse Vrijdag achter dat hij zich geen meisje, maar een jongen voelt. Nu helpt hij met het organiseren van Paarse Vrijdag op zijn school. 'Ik wil andere jongeren steunen en laten zien dat ze er niet alleen voor staan', vertelt hij. Op7Days lees je een uitgebreid interview.

Anderen lazen ook: Kom-uit-de-kast-dag: Saar is geboren als jongen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps