Gezocht: Stoere sportverslaggever

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Het is loeispannend, superstoer en bijna iedereen doet eraan. Niet zo gek dus, dat er elke week een pagina vol sportverhalen in Kidsweek staat. Wil jij weten of er een sportverslaggever in jou schuilt? Met dit stappenplan en de tips van onze eigen sportjournalist Jelger kun je meteen aan de slag. En wie weet sta je binnenkort met je eigen artikel in onze krant!

Ten eerste: Eerste Hulp Bij Ballenhaat
Krijg jij jeuk van ballen en heb je er nog nooit van je leven eentje gevangen of raak geschoten? Geeft niks! Ook over schaken, trampolinespringen of catamaranzeilen kun je prachtige sportverhalen schrijven. Dus hup, doorlezen jij!

ANP 38438912 online

STAP 1: Kies een sport
Curling, voetbal, dammen, worstelen… er bestaan zo veel sporten dat het slim is om van tevoren te besluiten waar je precies over wilt schrijven. Je kunt een sport kiezen die je goed kent of zelf doet. Dat is misschien makkelijker om uit te leggen. Maar het kan ook leuk zijn om een onderwerp te nemen waar je niks van weet of dat je heel grappig vindt.

STAP 2: Bedenk een briljant plan
Ho wacht, niet meteen het veld oprennen! Bedenk eerst wat voor soort artikel je gaat schrijven. Wordt het een wedstrijdverslag? Of liever een interview met een sporter? Een verhaal over de coach kan ook prachtig zijn. Of een verslag vanuit de kleedkamer… Pas als je een briljant plan hebt, mag je erop af. EIN-DE-LIJK!

STAP 3: En nu erop af
Eh… maar hoe dan? Je eigen hockeyclub kun je natuurlijk makkelijk vinden. Maar wat nu Dan moet je even speuren op internet. Op de sites van de meeste sportclubs staat een telefoonnummer of mailadres. Bel of mail om een afspraak te maken. 

STAP 4: Vragen, kijken, krabbelen
Eindelijk, je bent waar je moet zijn. Nu is het een kwestie van om je heen kijken, veel vragen stellen en goed luisteren. Gedraag je als een spons en zuig álles op. Let daarbij vooral op leuke details (de manier waarop iemand iets zegt, de kleur van de shirts, het weer). Dat soort dingen maken je verhaal origineel. Omdat je geen olifant bent met een knoert van een geheugen, moet je alles opkrabbelen in je kladblok. Dat hoeft niet netjes, maar wel zo dat je het thuis nog snapt.

STAP 5: Op papier
Want thuis, met de geur van het gras nog in je neus, moet je van al die wilde krabbels een artikel maken. Oef. Dit is misschien wel het moeilijkste deel van de sportjournalistiek. Maar geen paniek: lees alles eerst nog even rustig door. Bedenk daarna een kop (de titel van je verhaal), een intro (een paar zinnen waarin je alles samenvat en de lezer lekker maakt) en het verhaal zelf. Maak de zinnen niet te lang. Probeer citaten (wat mensen gezegd hebben) in je stuk te stoppen. Die maken een artikel levendig, alsof je het voor je ziet. Als je nog energie hebt, kun je finishen met een leuke eindzin. Succes!

rugby AFP 44461419 online

TIP VAN JELGER 1: Leg uit!
Als je schrijft over een onbekende sport, moet je soms even uitleggen hoe die werkt. Hoe scoor je punten en hoe wordt een winnaar bepaald? Niet iedereen kent de regels van bijvoorbeeld taekwondo, kaatsen of golf. 

TIP VAN JELGER 2: Denk aan blunders!
Vaak vragen journalisten alleen naar de medailles en titels van een sporter. Soms kan het juist leuk zijn om te lezen over grappige fouten. Een voetballer die een kans mist voor een leeg doel of een tennisser die naast een bal sloeg, bijvoorbeeld.

TIP VAN JELGER 3: Spreek iedereen!
Ga je een wedstrijdverslag maken? Praat dan niet alleen met de winnaar, maar probeer ook de verliezer te spreken. Vraag wat er misging en wat de volgende keer beter kan.

kinderpersconferentiePiepjonge journalisten op een kinderpersconferentie van Feyenoord

SCHRIJF EN WIN!
Sta jij te popelen om je allereerste sportverhaal te schrijven? Waar wacht je nog op? Je kunt een bijzondere sport uitproberen, je honkbalcoach interviewen, een andere sporter naar zijn of haar geheim vragen… verzin maar wat leuks. Stuur daarna het resultaat naar ons.

De inzenders van de beste verhalen winnen een masterclass journalistiek om zo nóg beter te worden. Eén uitblinker mag samen met onze eigen sportverslaggever Jelger op pad voor een artikel dat echt geplaatst zal worden in Kidsweek! Stuur jouw stuk vóór 1 juni naar prijsvraag@kidsweek.nl of Kidsweek, Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL Amsterdam. Vergeet niet je naam, adres en leeftijd erbij te zetten.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

*blij**rentweg**vraagtzichaf**duimomlaag**juichen**duimomhoog*

wat bedoel jij nu weer? anoniem??

IK wil later journaliste worden en dus is dit mijn kans alleen doe ik hier niet aan mee

O wat een pech nou ja hoort bij het leven

vettttt Juichen Duimomhoog

Ik wil al he lang een sport journalist worden

Ik ben fan van Feyenoord
En wil heel graag sport journalist worden

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps