Foto EPA

‘Columbus? Daar willen wij geen standbeeld van’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
pinguin
Myrthe
Timmers

Betogers in het Midden-Amerikaanse land Guatemala zijn het beu. Het standbeeld van Christoffel Columbus in hun hoofdstad moet maar eens weg, vinden ze. Ze hebben daarom geprobeerd om het negen meter hoge beeld van zijn sokkel te trekken.

Ontdekkingsreiziger

Columbus was een beroemde ontdekkingsreiziger. In 1492 stak hij als eerste Europeaan ooit de Atlantische Oceaan over. Zo ontdekte hij dat er aan de andere kant van dat water ook een continent ligt: Amerika. Voor veel mensen werd Columbus door zijn gevaarlijke reis en grote ontdekking een held, die zeker een standbeeld verdient in de gebieden die hij ‘ontdekte’. 

Niet netjes 

Maar er zijn ook mensen die daar anders over denken. Na Columbus gingen steeds meer Europeanen naar Amerika. Zij gedroegen zich daar vaak helemaal niet netjes. Zo verjoegen ze mensen die er al woonden of maakten ze hen tot slaaf. Columbus is volgens de bewoners van Guatemala het begin van al die ellende. Een standbeeld voor zo’n veroveraar? Echt niet! 

Feest? Protest! 

Ook de demonstranten in Guatemala vinden dat er meer aandacht moet komen voor de negatieve gevolgen van Columbus’ komst naar hun land. Toen dinsdag werd gevierd dat het precies 529 jaar geleden is dat Columbus aankwam, gingen zij protesteren. Ze liepen met protestborden over straat en probeerden het beeld om te trekken, maar dat bleek te stevig te staan. 

Anderen lazen ook: Quiz: Wat weet jij over Amerika?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook