
‘Waarom staan er weinig meisjes in geschiedenisboeken?’
‘Waarom staan er eigenlijk zo weinig meisjes in geschiedenisboeken?’ Dat vroegen drie leerlingen aan geschiedenisleraar Richard Zuiderveld. Goed punt, vond hij. En hij besloot er meteen iets aan te doen. Nu is er het kinderboek Powervrouwen.
Dat het in geschiedenisboeken vooral over mannen gaat, is op zich niet gek. ‘Vroeger werkten die vaker op belangrijke en machtige posities’, legt Zuiderveld uit. ‘Vrouwen kregen deze kans vaak niet en moesten thuis blijven. Toch zijn er ook over hen ook een heleboel verhalen die belangrijk zijn om te vertellen. Die laten een andere kant van de geschiedenis zien.’ Voor zijn boek ging Zuiderveld op zoek naar verhalen waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Hij koos er 35 uit, waarvan hij de helft opschreef alsof je als lezer zelf bij de gebeurtenis bent geweest.
Goede schurken
De powervrouwen in het boek zijn echt niet allemaal heldinnen: ‘Er zitten ook een paar goede schurken tussen. Neem Boudica, een Britse legerleidster. Zij heeft de hele stad Londen platgebrand! Maar was wel heel belangrijk in de strijd tegen de Romeinen.’ Tijdens zijn geschiedenislessen gaat Zuiderveld zijn eigen boek gebruiken, maar het is geen verplichte lesstof. ‘Powervrouwen gaat misschien over geschiedenis, maar is absoluut geen lesboek. Het is een verhalenboek vol plaatjes dat vooral leuk is om te lezen!’
Op deze tekening zie je Boudica:
Anderen lazen ook: De geschiedenis krijgt nieuwe onderwerpen.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!
Wat vind jij? Laat je reactie achter
Let op:
Plaats een scoop