Foto Tefari

‘Wat er na de orkaan gebeurde, was veel enger’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het Caribisch Gebied heeft weer te maken met een heftige orkaan. Orkaan Irma liet veel slachtoffers achter op het eiland Sint-Maarten en orkaan Maria trok woensdag over Puerto Rico en Dominica en is nu op weg naar de Dominicaanse Republiek.

Zo'n orkaan laat veel schade achter. Tefari (10, op de foto) woont al zes jaar met haar moeder in de bergen op Sint-Maarten. Zij maakte orkaan Irma mee en vertelt over de dagen na de orkaan.

Auto's door de lucht

‘Ik zag van alles door de lucht vliegen: takken, containers en zelfs auto’s’, vertelt Tefari over de orkaan. ‘In mijn kamer was het heel nat, want daar konden de ramen niet goed dicht. Die zijn later gebarsten. Maar dat was niet eens het engste. Wat er na de orkaan gebeurde was nog enger.’ Doordat mensen weinig eten hadden, begonnen ze uit winkels en van elkaar te stelen. De plunderaars zorgden voor een nog grotere puinhoop op het eiland. Tefari: ‘Veel mensen werden bedreigd en moesten spullen afgeven. Ik was heel bang want er liepen mannen met messen door de straten.’

Regenwater drinken

Tefari en haar moeder bleven de dagen na de orkaan binnen en ze hadden bijna geen eten en drinken. ‘We moesten vuur maken en we kookten regenwater om te drinken.’ Haar moeder zorgde er daarom voor dat Tefari vorige week naar Nederland kon komen. Ze logeert nu bij haar oma in Nuenen en gaat er ook naar school.

Geen contact

Haar moeder is maandag in Nederland aangekomen. Een week na Tefari. ‘Zij is schooljuf en wilde daar nog helpen. Ik ben zo blij dat ze nu ook bij ons is. We konden geen contact hebben, dus ik wist niet of ze daar veilig was’, vertelt Tefari. Haar moeder blijft hier een paar weken, Tefari nog wat langer. ‘Ik denk niet dat het daar weer wordt zoals vroeger. Mensen herinneren altijd wat er is gebeurd. Vooral kinderen, want die snappen niet waarom mensen zo tegen elkaar doen. De schade zit in hun hart.’

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dominique (12) uit Houston vertelt over storm en regen of Woesj: plafond school stort in door storm.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wat erg wat er op sint maarten gebeurde groetjes aan de mensen op sint maarten

WOW!!! Oeps Rentweg Duimomhoog Juichen Vraagtzichaf Blij Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.