Pesten

1 op de 3 kinderen te bang om te vertellen over pesten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Plagen, schelden, buitensluiten. Kinderen op de basisschool worden meer gepest dan ouders en leerkrachten weten. Eén op de drie kinderen vertelt er zelfs nooit over.

Uit een groot onderzoek op Nederlandse bassischolen blijkt dat een derde van alle kinderen wel eens wordt gepest. Een groep van één op veertien kinderen zelfs meerdere keren per week. Een derde van deze groep vertelt dat nooit aan een juf, meester of ouders.

Schaamte

De onderzoekers zijn geschrokken van het hoge aantal kinderen dat zwijgt over pesten. Ze vermoeden dat kinderen vaak bang zijn om het aan iemand te vertellen. Of ze schamen zich omdat ze denken dat het hun eigen schuld is. Daarom vinden ze dat het zelf maar moeten oplossen.

Vertrouwen

Sommige anti-pestprogramma’s werken volgens de onderzoekers goed, maar alleen als ze door de school ook echt helemaal uitgevoerd worden. Omdat leraren daarvoor niet altijd genoeg tijd hebben, gaat het toch nog mis. Een van de onderzoekers vertelt RTL Nieuws dat scholen ook moeten zorgen dat kinderen die gepest worden naar iemand toe kunnen om dat te vertellen. Iemand die ze kunnen vertrouwen en die ze helpt zonder dat de hele school ervan weet.

Anderen lazen ook: Slimme tips tegen pesten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Pesten is super stom

Ik ben ben bruin maar ik woort niet gepest,en me suz wel. Is dat niet raar?*vraagtzichaf*

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps