ajax seizoen 2018-2019

10 feitjes over het seizoen van bijna-kampioen Ajax

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Het seizoen zit er bijna op, er zijn lekker veel doelpunten gescoord en de KNVB-beker is binnen. Even leek het erop dat Ajax de finale van de Champions League zou halen. Een hoop spannende momenten dus voor de Amsterdamse club en daarom hebben we 10 feitjes over afgelopen seizoen op een rijtje gezet.

1. Halve finale Champions League

Voor het eerst sinds het seizoen 2014/2015 deed Ajax weer mee aan de Champions League. Dat was dus al even geleden. De jongens bereikten zelfs de halve finale! De laatste keer dat dat gebeurde was tweeëntwintig jaar geleden. 

2. Miljoenen kijkers

Wist je dat er 5,3 miljoen mensen naar de halve finale tussen Ajax en Tottenham Hotspur keken op televisie? In de nabespreking werd nog een tijd nagepraat over de wedstrijd. Daar keken nog zo'n 1,7 miljoen mensen naar. Wow!

3. Jongste aanvoerder ooit

Matthijs de Ligt is met zijn 19 jaar de jongste aanvoerder ooit tijdens de halve finale van de Champions League. Er zijn wel eens vaker jonge aanvoerders geweest in de halve finale van deze competitie, maar die waren dan 'al' 21 of 22 jaar. 

4. KNVB Beker

Met 4-0 won Ajax de KNVB Beker van Willem II. De KNVB Beker is de oudste voetbalwedstrijd die bestaat in Nederland. Ajax won ‘m al 19 keer. 

5. De oudste en jongste speler

De oudste speler in het Ajax-team van afgelopen seizoen was Klaas-Jan Huntelaar. Hij is 36 jaar. Het jongste teamlid is geboren op 16 mei 2002: dat is Ryan Gravenberch.  

6. Social media

Heel veel mensen hadden het de afgelopen tijd over Ajax. Dat kwam vooral omdat het internationaal zo goed met ze ging dit seizoen. Maar wist je ook dat Ajax leuke dingen post op Instagram?

7.  De meeste doelpunten

De meeste doelpunten werden gemaakt door Dusan Tadic. De Serviër schoot 36 keer de bal in het doel. Tijdens een wedstrijd tegen Fortuna Sittard scoorde hij al in de vierde minuut. Alleen in de Eredvisie scoorde hij al 26 keer.

8. 171 doelpunten

In totaal maakte Ajax dit seizoen 171 doelpunten. In de Eredivisie was het 114 keer raak, in de Champions League en de voorrondes scoorde de spelers van de Amsterdamse club 35 keer en tijdens de KNVB Beker 21 keer. 

9. De klassieker

Ajax speelde twee keer tegen ‘voetbalvijand’ Feyenoord. Eén keer won Ajax, één keer won Feyenoord. Een wedstrijd tussen deze clubs wordt een ‘klassieker’ genoemd. 

10. Officieuze winnaar

De kans is groot dat Ajax de Eredivisie wint. Dat hangt nog af van een wedstrijd die komende woensdag gespeeld wordt. Maar het is al bijna zeker dat Ajax er met de titel vandoor gaat omdat de kans dat nummer twee, PSV, ze nog inhaalt erg klein is. ‘Officieuze winnaar’ wordt dat genoemd. Als het écht zeker is, zijn ze de officiële winnaar en worden ze komende donderdag gehuldigd op het Museumplein in Amsterdam.

Anderen lazen ook: Joey (14) strijdt voor titel beste FIFA-speler Nederland en 5 dingen die je misschien nog niet wist over Ajax en Feyenoord.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps