Foto: Shutterstock

10 weetjes over tennistoernooi Roland Garros

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De beste tennissers ter wereld reizen binnenkort af naar Parijs. Daar begint zondag het grote toernooi Roland Garros. Wat moet je weten?

1. Veel kijkers

Roland Garros trekt elk jaar veel kijkers. Meer dan 380 miljoen mensen uit 190 landen kijken naar de tenniswedstrijden.

2. Grandslam

Het toernooi is één van de vier grandslamtoernooien. Een tennisser is een grandslam-winnaar als hij of zij alle vier toernooien in één jaar heeft gewonnen. De drie andere toernooien worden op andere momenten in het jaar gespeeld in Goot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië.

3. Roland Garros

Het toernooi is vernoemd naar de Franse man Roland Garros. Hij was geen tennisser, maar een bekende Franse gevechtspiloot, die vlak voor het einde van de Eerste Wereldoorlog overleed. In 1928 is het toernooi naar hem vernoemd, precies tien jaar na zijn dood.

4. Bakstenen en dakpannen

Het toernooi is het enige grandslamtoernooi dat wordt gespeeld op gravel, een oranje mengsel van gemalen puin. Meestal zijn dat restjes bakstenen en dakpannen.

5. Gras beschermen

Gravel werd in 1880 al voor het eerst gebruikt door Britse tennissers. Zij strooiden het op hun grasveld, om het gras te beschermen.

6. Koning van het gravel

Sommige spelers vinden het niet fijn om op dat goedje te spelen, terwijl anderen dat juist heerlijk vinden. De Spaanse tennisser Rafael Nadal is een echte gravel-expert. Hij wordt de koning van het gravel genoemd.

7. Recordhouder

Nadal is ook gelijk de man met de meeste prijzen tijdens Roland Garros. Hij won het toernooi al dertien keer. Dit jaar heeft hij blessures opgelopen, maar gaat hij toch weer voor de winst.

8. Hoge prijzen

Een potje tennissen op dit grote toernooi is voor veel spelers zeer aantrekkelijk. Er wordt namelijk meer dan veertig miljoen euro aan prijzengeld verdeeld. De beste man en de beste vrouw kunnen beide meer dan twee miljoen euro op hun rekening bijschrijven. De verliezers van de finale krijgen 600.000 euro. Er worden ook nog troostprijzen uitgedeeld.

9. Vogels wegjagen

Tijdens het toernooi worden valken en buizerds ingezet om de banen vrij te houden van duiven en andere kleine vogels. 

10. Ballen rapen

Veel kinderen willen een handje helpen. Uit zo'n vierduizend kandidaten kiest de organisatie elk jaar 250 ballenjongens en -meisjes. Zij rapen in totaal meer dan 50.000 ballen op.

Ben je benieuwd welke spelers kans maken op de winst? In Kidsweek, die verschijnt op 19 mei, geven tennistalenten Pippa (10) en Rafael (9) hun voorspelling.

Anderen lazen ook: Voetballer ontslagen na scheet?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook