beethoven

11 weetjes over muziekgenie Ludwig van Beethoven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat de Duitse componist Ludwig van Beethoven werd geboren. Hij overleed op 26 maart 1827 in Oostenrijk. Vandaag is dus zijn sterfdag. Wist jij dit al over het muzikale genie?

1. Hij ging al vroeg op pianoles

Ludwig van Beethoven wordt in 1770 geboren in de Duitse stad Bonn. Op zijn vierde begint hij met pianoles.

2. Zijn eerste optreden

Omdat Beethovens vader zelf zanger is, heeft hij snel door hoe muzikaal zijn zoon is. Hij wil ‘de nieuwe Mozart’ van hem maken. Als zevenjarige geeft Ludwig zijn eerste optreden.

3. Niet zo'n kindertijd

Een gelukkige kindertijd heeft hij niet. Zijn strenge vader haalt hem soms ’s nachts uit bed om piano te spelen, zijn moeder is vaak somber en in het gezin is weinig geld.

4. Belgische familie

Omdat Beethovens familie uit Vlaanderen in België komt, staat voor hun naam het Nederlandse voorvoegsel 'van' en niet het Duitse 'von'.

5. Houd hem in de gaten

Op zijn zestiende hoopt hij in Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, zijn grote idool Wolfgang Amadeus Mozart te ontmoeten. Of dat ook gebeurde is niet zeker, maar volgens verhalen zou Mozart gezegd hebben: ‘Houd die jongen in de gaten. Ooit zal iedereen hem kennen.’

6. Helemaal doof

Rond zijn dertigste jaar wordt hij doof. Eerst een beetje, later bijna helemaal. Maar hij weet zo goed hoe alle muziekinstrumenten klinken dat hij kan blijven componeren.

7. Kort lontje

Door zijn doofheid en slechte gezondheid heeft hij een kort lontje. Hij kan flink brommen en driftig zijn.

8. Opschrijfboekjes

Wie hem iets wil zeggen, schrijft het in een schrift. Hij antwoordt dan (met luide stem) óf schrijft zijn antwoord eronder. Omdat een paar van die opschrijfboekjes bewaard zijn gebleven, weten we veel over zijn leven.

9. De wereld wakker schudden

Zomaar wat achtergrondmuziek maken terwijl iedereen rustig doorkletst wil Beethoven niet. Muziek moet de wereld wakker schudden, vindt hij.

10. Het muzikale voorbeeld

Voor alle klassieke componisten na hem, maar ook voor veel popartiesten van nu is hij hét muzikale voorbeeld.

11. Meerdere films gemaakt

Over Beethovens leven zijn een paar speelfilms gemaakt. Ook de sint-bernardshond uit de filmBeethoven is naar hem vernoemd.

2020 is Beethovenjaar. Dit jaar zijn overal speciale Beethovenconcerten. In de herfst organiseert het Concertgebouw in Amsterdam een familievoorstelling van de ‘Zesde Symfonie’. Google ook ‘Beethovenjaar’ voor concerten in jouw buurt of kijk op ckplus.nl/beethoven.

Anderen lazen ook: Benjamin (14): 'Klassieke muziek is cool'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps