Winnaars Skateboarden

13-jarige skateboardster wint goud

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Stoer over een reling grinden (met het skateboard er overheen schuren) en weer netjes landen. Het is iets wat je meestal alleen volwassen mannen op Instagram ziet doen. Toch kon de dertienjarige Momiji Nishiya dit het beste op het olympische skateboarden voor vrouwen. Het Japanse meisje is de op één na jongste winnaar van olympisch goud ooit!

Momiji gleed over trappen, relingen en hellingen alsof het een eitje voor haar was. Zo won ze 15.26 punten. Dat is heel veel in het skateboarden en dus won ze de gouden medaille.

Jonkies

Toch was het dertienjarige meisje niet de jongste deelnemer bij het skateboarden. Kokona Hiraki komt ook uit Japan en is pas twaalf jaar oud. De jongste sporter bij de hele Olympische spelen is de Syrische Hend Zaza. Zij is ook twaalf jaar, maar is later jarig, dus jonger. Zelfs op het podium was Momiji niet de jongste. Ook de nummer twee, de Braziliaanse Rayssa Leal is dertien jaar. Vergeleken met deze twee jonge winnaars, lijkt de winnares van de bronzen medaille maar oud. De Japanse Funa Nakayama is namelijk al zestien jaar.

Niet bang

Maar hoe kan het dat alle skateboarders zo jong zijn? Voor elke sport wordt apart bepaald hoe oud je moet zijn om mee te mogen doen. Bij skateboarden is er geen minimale leeftijd. Bovendien is skateboarden een nieuwe sport op de Olympische Spelen en dus erg populair bij kinderen en tieners. Maar je mag ook meedoen als je ouder bent. Toch komt dit minder vaak voor. Een Engelse sportpresentator dacht wel te weten waarom. Aan een Engelse krant vertelde hij dat kinderen het nog minder eng vinden om te vallen en dus meer gevaarlijke trucjes durven te doen. Onze Nederlandse Skatekeet is het met hem eens. Momiji zelf vindt haar leeftijd in ieder geval niet bijzonder. Na de wedstrijd vertelde ze: ‘Of je goed bent heeft niks te maken met je leeftijd’.

Bekijk hier de trucs van Momiji Nishiya op de olympische wedstrijd:

 

Anderen lazen ook: Keet (16) is de jongste Nederlander tijdens de Olympische Spelen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook