150 kinderen weg uit Ter Apel

Al tijden is er chaos in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het is er veel te vol. Ook zijn er veel te veel kinderen zonder ouders. Nu gaan 150 van die kinderen naar een andere plek.

Door Judie Jaspers
150 kinderen weg uit Ter Apel

Als je niet veilig bent in je eigen land, kun je naar een ander land vluchten. Als je naar Nederland vlucht, wordt hier onderzocht of je echt niet in je eigen land kunt blijven. Maar voor het zover is, word je een paar dagen opgevangen. Je krijgt dan een bed en eten, en het is de bedoeling dat je na die paar dagen weer naar een andere opvangplek gaat. 

Buiten slapen

Maar de laatste maanden is het aanmeldcentrum voor mensen die gevlucht zijn overvol. Mensen kunnen er niet weg, omdat er geen opvangplekken beschikbaar zijn waar ze vervolgens heen kunnen. Daardoor moesten honderden mensen op stoelen slapen, en zelfs buiten. Geen pretje dus om te zijn.

Kinderen

Ook zijn er veel te veel kinderen in het centrum die zonder ouders zijn gevlucht. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen die door hun ouders gestuurd zijn, in de hoop op een betere toekomst voor hun kinderen. Er zijn nu 350 kinderen zonder ouders of begeleiders in Ter Apel, terwijl er maar plek is voor 150. Ook voor hen is er een tekort aan bedden, douches en begeleiding. Het is er te onveilig voor kinderen, zegt stichting Nidos, die voor de kinderen opkomt.

Weg uit Ter Apel

Vandaag is bekend gemaakt dat 150 van deze kinderen weggaan uit Ter Apel. De eerste vijftig gaan maandag naar locaties in het zuiden van het land. Daar kunnen ze minstens acht weken blijven. Later die week gaan ten minste honderd kinderen naar andere opvangplekken. Op de nieuwe plekken krijgen de kinderen de juiste begeleiding en bescherming, zegt Nidos.