De beer is nog grotendeels intact

22.000 jaar uitgestorven holenbeer in ijs ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

In Siberië is het lichaam van een holenbeer gevonden. Dat is bijzonder, want die zijn al zo'n 22.000 jaar uitgestorven. Door het ijs is het lichaam goed bewaard gebleven. Zelfs zijn ontblote tanden zijn nog te zien. Misschien is de beer wel gestorven tijdens een gevecht met een mammoet...

 

 

 

Wetenschappers zijn heel blij met de vondst van het berenkarkas. Tot nu toe waren er alleen ver vergane boten van dit dier gevonden. Dus konden wetenschappers alleen maar raden hoe zo'n beer eruit moet hebben gezien. Maar deze holenbeer heeft z'n gebit, z'n huid en zijn snuit nog. En ook al zijn organen zijn bewaard gebleven. 

Vriezer

Hoe kan het dat een holenbeer van tienduizenden jaren geleden zo goed bewaard is gebleven? In Siberië is het bijna altijd heel koud. De beer lag al die tijd verborgen onder een dikke laag ijs. Door de opwarming van de aarde smelt dat nu. Soms komen er dan prehistorische dieren onder tevoorschijn: mammoeten, wolharige neushoorns, prehistorische paarden en holeleeuwen.

Onderzoek

En nu dus een holenbeer. Die dieren konden wel vijfhonderd kilo zwaar en 3,5 meter groot worden. Dat is zo zwaar als vijf panda's en zo groot als twee paarden op elkaar. Dat het dier uitstierf, heeft waarschijnlijk te maken met de opkomst van mensen. Die jaagden op de beren voor het vlees en de huid en zodat ze in hun holen konden wonen.

Wat je van beren leren kan

Wetenschappers van een Russische universiteit gaan de ontdekte holenbeer onderzoeken. Ze verwachten veel nieuwe dingen te ontdekken.

Anderen lazen ook: Prehistorische apen staken per vlot oceaan over

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps