arm rijk

26 rijkaards even rijk als de armste helft van de mensen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Superrijke mensen die nóg rijker worden, en arme mensen die armer worden. Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib is dat wat er afgelopen jaren is gebeurd.

Elk jaar schrijft de organisatie een rapport over rijkdom en armoede in de wereld. Al een paar jaar blijken de rijken rijker te worden en de armen armer. Dat betekent dat de ongelijkheid ('de kloof') tussen arme en rijke mensen steeds groter wordt. Deze flinke verschillen kunnen zorgen voor spanningen en ruzie.

Wat zijn de verschillen?

- De 26 rijkste mensen ter wereld hebben op dit moment samen net zoveel geld als de armste helft van de wereldbevolking. In 2017 waren dat nog 43 mensen.
- De allerrijksten kregen er samen zo'n 2,2 miljard euro per dag (!) bij. 
- In 2017 en 2018 kwam er elke 48 uur een nieuwe miljardair op de wereld.
- Het vermogen van de armste helft van de wereld (3,8 miljard mensen) werd zo'n 11 procent minder.

Scholen en ziekenhuizen

Volgens Oxfam is een belangrijke reden voor 'de kloof' tussen arm en rijk, dat rijke mensen en bedrijven minder belasting betalen. In sommige landen, die ook wel belastingparadijzen worden genoemd, betalen ze zelfs bijna niets. 

Maar dat belastinggeld is juist een van de manieren om armoede tegen te gaan. Regeringen gebruiken het om bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen te betalen. Voor arme mensen is dat goed, want gezonde kinderen die naar school zijn geweest, kunnen later zelf geld verdienen.

Anderen lazen ook: Armoede in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Omg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.