schipswrak Rijn

3 vragen over 100 jaar oud scheepswrak in de Rijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De droogte heeft de provincie Gelderland een tijdelijk cadeau gegeven: een oud wrak in de Rijn. Tussen Spijk en Lobith ligt een wrak dat sinds 1895 pas vier keer te zien is geweest. Hoe zit dat?

1. Hoe is het schip daar beland?

Een Duits vrachtschip met een lading dynamiet moest dit bij de Nederlandse grens verdelen over een aantal schepen. Bij het overladen naar het vierde schip is het fout gegaan. Het schip ontplofte en zonk naar de bodem.

2. Was het gevaarlijk?

Zeven schepen waren betrokken bij het ongeluk. Deze ontploffing was 'maar' een gedeelte van de dynamiet op het schip. Bij de ontploffing vielen veertien doden en zeven gewonden.

3. Hoe vaak heb je het wrak kunnen zien?

Het schip zou sinds 1895 pas vier keer zichtbaar zijn geweest. Dat heeft te maken met de droogte. Pas wanneer het water laag staat, zoals deze zomer het geval is, is het schipswrak te zien. Eerder was-ie ook te zien in het jaar 1967, 2005, 2015 en 2018. 

Nieuwsgierig naar hoe het eruit ziet? Bekijk dan het filmpje hieronder: 

Anderen lazen ook: Oude scheepswrakken ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook