Pixabay - Weglopen - Reizen - Vluchten

3 vragen over de 1.600 verdwenen asielkinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Van de kinderen die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gevlucht, verdwijnen sommigen uit de opvangplekken. Hoe zit dat precies? 

Over wie gaat het?

Het gaat om vluchtelingen jonger dan achttien die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen. Deze kinderen gaan naar speciale opvangplekken. Maar daar blijven ze dus niet altijd. De afgelopen jaren verdwenen ruim 1.600 asielzoekers, zo meldt NRC. Dat zijn er een stuk meer dan tot nu toe werd gedacht. Een groot deel van de weglopers komt uit Marokko, Algerije en Afghanistan.

Waarom lopen ze weg?

Dat is niet altijd bekend. Sommigen lijken bang te zijn om geen verblijfsvergunning te krijgen. Zolang ze geen achttien zijn, is de regel dat ze niet mogen worden uitgezet. Daarna wel. Het risico om terug naar hun geboorteland te moeten, willen ze dan niet nemen. Voor asielkinderen die alleen naar Nederland zijn gekomen, gelden andere regels dan voor kinderen - zoals Howick en Lili - die met hun ouder(s) zijn gevlucht.

Waar gaan ze naartoe?

Ook dat is onduidelijk. Volgens de organisaties die de asielkinderen in de gaten houden, ging een deel van de weglopers naar familie en vrienden in andere landen, zoals Duitsland, België of Frankrijk. Sommigen belanden in heftige situaties en zouden zelfs worden misbruikt. Organisatie Nidos is bezig met een programma waarbij asielkinderen aan een toekomst werken. Het doel? Minder weglopers. ‘Ieder kind is er één te veel’, zegt de directeur van de organisatie tegen NRC.

Anderen lazen ook: Nieuwe regels voor het Kinderpardon.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook