Branden Californië

3 vragen over de grote branden in Californië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Al wekenlang vecht de brandweer in de Amerikaanse staat Californië uit alle macht tegen heftige natuurbranden. De verwoesting is zo groot dat de staat tot rampgebied is uitgeroepen. Drie vragen én antwoorden over de ernstigste bosbranden in Californië tot nu toe. 

1. Waar zijn de branden?

Er zijn meerdere brandhaarden. Amerikanen geven grote branden namen, net zoals ze dat bij stormen en orkanen doen. De meest verwoestende brand luistert naar de naam Camp Fire, Kampvuur. Die raast door het noorden van Californië, waar ook de meeste doden zijn gevallen.

2. Zijn er al veel slachtoffers?

Er zijn zeker 44 mensen omgekomen. In het door vuur bedreigde gebied wonen twintig miljoen mensen. Daarvan zijn er zo’n 160.000 geëvacueerd. Zo'n tweehonderd mensen worden nog vermist. 

Het stadje Paradise is totaal verwoest. De wegen rondom Paradise konden de stroom vluchters niet aan. Het verkeer liep vast en sommige mensen moesten rennen voor hun leven, met hun kinderen en honden onder de arm. Ook de kustplaats Malibu viel ten prooi aan de vlammen. Gelukkig konden alle inwoners op tijd weg komen. Veel Amerikaanse beroemdheden en Hollywoodsterren hebben hier een luxe villa. Of beter gezegd hadden.   

3. Hoe zijn de branden onstaan?

Californië wordt elk jaar getroffen door grote natuurbranden. Dit jaar is de schade extra groot. Door de combinatie van langdurige droogte en een harde wind (Santa Ana) verspreidt het vuur zich razendsnel. Zo’n 4.500 brandweerlieden zijn bezig het vuur te bestrijden. De verwachtingen zijn dat de wind nog twee dagen aanhoudt.

President Trump heeft Californië vandaag uitgeroepen tot officieel rampgebied. De regering kan nu sneller en makkelijker hulp bieden omdat sommige wetten en regels in een rampgebied niet gelden.

Anderen lazen ook: Orkaan Florence bereikt Verenigde Staten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook