Fabrikant Pfizer noemt de resultaten van hun corona-vaccin een mijlpaal. Beeld: Shutterstock

3 vragen over 'effectief' corona-vaccin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Hoopvol nieuws uit de Verenigde Staten. Daar is een vaccin gemaakt tegen het coronavirus dat goed lijkt te werken. Dat blijkt uit tests die de afgelopen maanden op duizenden mensen zijn gedaan. Experts spreken van een doorbraak, maar er zijn nog wel haken en ogen.

1. Waarom duurt het eigenlijk zo lang, dat vaccin?

De hele wereld zit er al maanden op te wachten: een vaccin tegen corona. Een prik met een heel klein beetje van het virus dat ervoor moet zorgen dat het lichaam zelf antistoffen gaat maken. En dus niet meer vatbaar is voor het virus. 

Áls er een vaccin wordt gevonden dat goed werkt, en ook nog eens veilig is, kan dat zomaar het einde van de coronacrisis betekenen. Op veel plekken in de wereld is de afgelopen tijd keihard gewerkt aan zo'n vaccin. Dat is een lang en lastig proces. Want: een vaccin testen op mensen, daar zitten risico's aan. Wil je het straks kunnen toedienen aan gezonde mensen, dan moet je helemaal zeker weten dat het geen ernstige bijwerkingen heeft. 

2. Wat is er nu voor doorbraak?

Een Amerikaans vaccin is de afgelopen maanden getest op bijna 44.000 mensen. Van de tien mensen die het vaccin kregen, waren er negen beschermd tegen het virus. Pfizer, de fabrikant van het vaccin, spreekt van 'een mijlpaal'. En ook andere experts zijn onder de indruk.

3. Komt er dan eindelijk een eind aan al die corona-ellende? 

Het is nog (veel) te vroeg om die vraag te beantwoorden. Het vaccin moet bijvoorbeeld eerst op nog véél meer mensen getest worden. En ook weten we nog niet helemaal zeker of het vaccin echt helemaal veilig is. Daar brengt Pfizer over een paar weken resultaten over naar buiten. In eerdere tests gaf het bedrijf wel aan dat er, naast wat hoofdpijn of irritatie rond de prikplek, bij de testpersonen geen ernstige bijwerkingen waren. Maar één ding is zeker: voorlopig zijn we nog niet van de anderhalve-meter-regel, mondkapjes en andere corona-regels af.

Anderen lazen ook: Bang door corona: Noor (9) doet online training

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.