Coronavirus

3 vragen over het corona-virus uit China

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In de Chinese stad Wuhan dook eind december een mysterieuze ziekte op. Mensen kregen longinfecties en ademhalingsproblemen. De oorzaak is het coronavirus. 3 vragen en antwoorden hierover.

1. Wat is er aan de hand?

In de Chinese miljoenenstad Wuhan kregen tientallen mensen afgelopen weken ernstige longontsteking en ademhalingsproblemen. De oorzaak was het coronavirus. Inmiddels liggen in China honderden mensen met dit virus in het ziekenhuis. Een aantal overleed aan gevolgen van de ziekte.

Ook in Thailand, Japan, Zuid-Korea, de Filipijnen en de VS is het virus bij mensen gevonden. Ze waren daarvoor in Wuhan geweest. 

2. Wat is dit voor virus?

Het nieuwe virus hoort bij het coronavirus. Dat is een groep virussen die zorgt voor griepachtige klachten of verkoudheid. Ze verspreiden zich via mensen en dieren. Sommige van die virussen zijn onschuldig, van anderen kun je erg ziek worden.

Chinese onderzoekers zeggen dat dit virus van een markt in Wuhan komt. Daar zijn levende vissen, vogels en andere dieren te koop. De eerste patiënten zouden op deze markt geweest zijn. 

Omdat het virus besmettelijk is worden reizigers op veel vliegvelden wereldwijd gecontroleerd op koorts. Vooral in China maken ze zich zorgen, want 25 januari is het Chinees Nieuwjaar. Miljoenen Chinezen reizen dan naar hun familie. Om te voorkomen dat nog meer mensen besmet raken, mogen de inwoners van Wuhan niet met de trein, de bus of het vliegtuig reizen.

3. Ik voel me grieperig, moet ik me zorgen maken?

Volgens Harald Wychgel van gezondheidsorganisatie RIVM hoef je je geen zorgen te maken als je niet in Wuhan bent geweest. Hij zegt: 'Net zoals in andere landen kan iemand vanuit China naar Nederland komen en hier ziek worden. De kans daarop is nu nog klein. De meeste zieken zijn in Wuhan in China. Tussen Nederland en Wuhan is bijna geen reisverkeer.'

En wat als het virus hier toch opduikt? 'Dan weten ziekenhuizen precies wat ze moeten doen.' 

Anderen lazen ook: Griepgolf in zicht: dit wist je nog niet en Wil je geen griep? Hier niet aankomen!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Rentweg kan het coronavirus ook door eten of uit dingen hier heen komen?

nee dat kan niet , via spullen tenminste , van eten weet ik niet .
stel je voor dat iemand heeft geniest op iets en die gene heeft het coronavirus kan het maar een paar seconden erop blijven dus geen zorgen maken!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.