IS-vrouwen

3 vragen over Nederlandse IS-kinderen in Syrië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ongeveer 145 Nederlandse kinderen wonen in vluchtelingenkampen in Syrië. Ze kunnen niet zomaar met hun familie terug naar Nederland. Hoe zit dat?

Een paar jaar geleden had de islamitische terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië veel macht. Zo'n driehonderd Nederlanders reisden naar IS-gebied omdat ze daar wilden wonen of meevechten met de terroristen. Sommigen namen hun kinderen uit Nederland mee. 

1. Wat is er aan de hand?

In 2017 werd IS grotendeels verslagen door het Syrische en Iraakse leger, met steun van Amerika en andere landen. Veel strijders werden gevangengenomen, ook de Nederlandse aanhangers van IS. Nederlandse moeders en hun kinderen kwamen terecht in Syrische vluchtelingenkampen. Veel vaders zijn omgekomen.

Volgens Kinderombudsman Margrite Kalverboer is het onduidelijk of de kinderen in de kampen veilig zijn. Ze zijn in ieder geval het slachtoffer van de extreme ideeën van hun ouders en vaak hebben ze al veel geweld en ellende gezien. Kinderen ouder dan negen jaar hebben misschien moeten meevechten met IS.

2. Waarom kunnen ze niet terug?

De Nederlandse regering vindt dat de ouders er zelf voor gekozen hebben om naar IS-gebied te gaan. En als ze de terroristen geholpen hebben, dan moeten ze daarvoor gestraft worden.

In de gebieden rondom de vluchtelingenkampen is het niet veilig. Ook dat is een reden dat de regering zich niet inzet om de kinderen op te halen. Alleen als ze zich melden bij een Nederlandse ambassade of consulaat, kan Nederland helpen. Maar de families mogen de kampen vaak niet verlaten. Ook hebben ze meestal geen geld en papieren zoals een paspoort, voor de reis naar een ambassade. 

3. Wat vindt de Kinderombudsman?

Zij vindt dat Nederland de kinderen moet helpen. In het Kinderrechtenverdrag staat dat ouders goed voor hun kinderen moeten zorgen. Als ze dat niet doen dan moet de regering helpen.

Ooit komen ze toch terug naar Nederland, maar dan is het waarschijnlijk te laat, zegt ze in de Volkskrant. Dan zijn de kinderen misschien zo boos, teleurgesteld of extreem, dat ze rare dingen gaan doen. 'Mijn oproep aan de minister is om een beetje beter zijn best te doen.'

Anderen lazen ook: Syrië aangevallen met raketten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Zij gaan wraak nemen in Nederland en zij kunnen dat bijvoorbeeld doen met hulp van hun meegekomen `ISIS` jihad ouders en aanverwanten of `dankzij` andere religieuze jihadistische opstokers die er niet voor schromen kleine kinderen in te zetten voor hun bloederige aanslagen om hun godsdienst `van vrede` op die afgrijselijke manier ons af te dwingen.

Laat ze maar in Syrië blijven want die weten veel beter hoe je met deze bijzondere mensen moet om gaan als die achterlijke knuffelende Nederlanders!

Het is goed maar ook dat Nederland een beetje vol zit.

Groet vinte van der lee Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.