Foto: Unsplash

3 vragen over ransomware

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De MediaMarkt is aangevallen door hackers, daardoor zijn hun computers en bestanden gegijzeld. Ze zijn aangevallen met ransomware. Ransomwattes?

Wat is ransomware?

Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Met een virus ‘kapen’ hackers computersystemen. Bedrijven kunnen dan niet meer in hun computers tot er losgeld is betaald. Daar komt ook de naam ransomware vandaan. Ransom betekent namelijk losgeld in het Engels. Soms worden er miljoenen euro’s geëist.

Wat is er nu precies gebeurd?

De computersystemen van de MediaMarkt zijn aangevallen door de criminele organisatie Hive, dat blijkt uit onderzoek van RTLNieuws. Sinds juni valt die organisatie bedrijven aan met hun gijzelsoftware. De winkels van MediaMarkt zijn nog wel open maar er kunnen geen spullen meer worden opgehaald of teruggebracht.

Wat gaat er nu gebeuren?

Volgens RTLNieuws eisen de hackers nu vijftig miljoen dollar, omgerekend is dat 43 miljoen euro. Maar de politie adviseert altijd om dat niet zomaar te betalen. Toch gebeurt dat vaak toch bij zo’n grote hack. Bedrijven zijn bang dat ze anders failliet gaan. Het is nog niet duidelijk of de MediaMarkt het geld gaat betalen.

Anderen lazen ook: 7 weetjes over het internet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook