Koran lezen  Foto AFP

3 vragen over salafistische scholen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

'Een ander geloof? Dan ben je een slecht mens!' Dat is een van de dingen die kinderen leren op salafistische scholen. Journalisten kwamen hier achter door onderzoek te doen. Wat was dit voor onderzoek? En wat is het salafisme eigenlijk? 

1. Wat is het salafisme?

Het salafisme is een soort apart geloof binnen de islam. Er is dus maar een deel van de moslims salafist. Salafisten zijn eigenlijk tegen verandering en ze houden dingen het liefst zoals ze zijn. Ze zijn tegen andere geloven. En ze houden zich aan strenge regels, bijvoorbeeld dat feesten als verjaardagen niet gevierd moeten worden.

2. Wat zijn salafistische scholen?

Meer dan duizend kinderen in Nederland krijgen les in het salafisme. Zij gaan overdag naar een 'gewone' school en in het weekend of de avonden naar een salafistische school. Daar leren ze dus bijvoorbeeld dat mensen met een ander geloof of homo's de doodstraf moeten krijgen. En dat je als je volwassen bent, moet vertrekken uit Nederland en in een islamitisch land moet gaan wonen. 

3. Hoe werd dit onderzoek gedaan?

Journalisten van NRC en Nieuwsuur hebben geluisterd naar geluids- en video-opnames van de lessen, die mensen van de salafistische scholen zelf online hadden gezet. Ook deden de journalisten alsof ze ouders waren van een kind dat ze misschien naar een salafistische school wilden sturen. Voordat ze het kind zogenaamd zouden inschrijven, wilden ze graag nog even het lesmateriaal bekijken. Dat lukte. In de video's en het lesmateriaal kwamen ze heftige dingen tegen.

Veel politici zijn geschrokken van wat de kinderen leren. Ook een sjeik, imam en islamdocent die werken in moskeeën, zeggen dat ze de salafistische lessen 'afschuwelijk' vinden. 

Anderen lazen ook: Nieuw: een koran speciaal voor kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

De bazen van de scholen moeten in de gevangenis. Want ze mogen niet bepalen dat anderen hun eigen geloof hebben.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps