Trump

3 vragen over Trump 'zijn' muur en de noodtoestand

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De Amerikaanse president Trump heeft een nieuw plan bedacht om zijn oh zo gewilde grensmuur in het zuiden van het land te bouwen. Hij wil de noodtoestand uitroepen in Amerika. Maar wat schiet hij daarmee op? Drie vragen (en antwoorden).

1. Waarom wil Trump die muur ook alweer?

Trump heeft 5,7 miljard dollar nodig voor de bouw van een muur bij de grens met Mexico. De president wil die muur om hard op te kunnen treden tegen vluchtelingen die Amerika willen binnenkomen. De meesten van hen komen uit Zuid-Amerikaanse landen als Honduras, El Salvador en Guatemala. Hele gezinnen vluchten daar weg voor armoede en geweld van straatbendes. Via Mexico proberen ze de grens naar Amerika over te steken. 

2. En waarom lukt het Trump steeds niet om die muur te bouwen?

Al toen Trump gekozen werd, riep hij dat die muur er zou komen. Maar tot nu toe heeft hij de miljarden niet mogen uitgeven van het Amerikaanse Congres. Die gaan over de wetten én het geld in Amerika. 

3. Wat heeft hij nu precies bedacht?

Het uitroepen van de noodtoestand geeft de president de kans om toch bij dat geld te kunnen, zonder bemoeienis van het Congres. Volgens Trump mag hij de noodtoestand uitroepen, omdat er een crisis is aan de grens. Maar verschillende leden van het Congres hebben al gezegd dat ze het er niet mee eens zijn, en dat ze naar de rechter zullen stappen als Trump zijn plan doorzet.

Anderen lazen ook: President Trump krijgt gouden toiletpot.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook