Orkaan Idai

3 vragen over verwoestende orkaan Idai

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Langzaam wordt duidelijk hoe groot de schade is die orkaan Idai in de zuidelijke Afrikaanse landen Mozambique, Malawi en Zimbabwe vorige week aanrichtte. 3 vragen (en antwoorden) daarover.

1. Wat is er gebeurd?

Vorige week trok orkaan Idai over Mozambique, Malawi en Zimbabwe, drie landen in het zuidoosten van Afrika. 

Idai kwam donderdag aan land bij Mozambique en trok met een snelheid van 177 kilometer per uur verder. Huizen, auto's, en zelfs vliegtuigen werden opgetild en verwoest. De storm veroorzaakte ook heel veel regen, waardoor grote gebieden overstroomden. Omdat de grond door de droogte van de afgelopen jaren uitgedroogd is, zakte het water niet snel genoeg in de aarde.

'Het water staat zo hoog dat je de boomtoppen niet kunt zien', zei journalist Bram Vermeulen tegen de NOS.

2. Is het gebied bereikbaar voor hulp?

De overstroomde en verwoeste gebieden zijn voor hulpverleners moeilijk bereikbaar. Daarom weet niemand precies hoeveel slachtoffers er zijn. Tot nu toe zijn er zeker 350 mensen gevonden die door de storm zijn overleden. Waarschijnlijk zijn er veel meer dodelijke slachtoffers. 

Mensen schuilen op hoge gebouwen die nog net boven het water uitsteken. Ze zitten daar te wachten op eten en hulp. Omdat de wegen onbegaanbaar zijn en de stroom overal is uitgevallen, zijn veel plaatsen afgesloten van de buitenwereld. Ook is er te weinig schoon drinkwater. Dat is gevaarlijk, want via vervuild water kunnen besmettelijke ziektes als diarree en cholera zich makkelijk verspreiden.

3. Wat gaat er nu gebeuren?

Hulporganisaties kregen pas laat in de gaten hoe groot de schade is die de orkaan heeft aangericht. Toen dat duidelijk werd, noemden de Verenigde Naties het 'de grootste natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond'. Helikopters en vliegtuigen van de regering van Mozambique en internationale organisaties brengen nu eten, medicijnen en spullen naar mensen in de getroffen gebieden.

Save the Children, een organisatie voor kinderen in nood, is bezorgd over de situatie van ruim 260.000 kinderen. Velen hebben waarschijnlijk hun ouders verloren. De organisatie gaat nu proberen om ouders en kinderen die elkaar kwijt zijn geraakt weer samen te brengen.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft laten weten dat Nederland 3,5 miljoen euro voor noodhulp geeft. 

Anderen lazen ook: Zeewater langs de kust op recordhoogte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat fijn dat het niet gebeurd in Nederland en wat zielig voor kinderen die hun ouders missen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.