vliegtuigongeluk teheran

3 vragen over vliegtuigongeluk bij Iraanse hoofdstad

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

In de buurt van Iraanse hoofdstad Teheran is een passagierstoestel neergestort. Het was een vliegtuig Ukraine International Airlines waar 176 mensen in zaten. Alle inzittenden kwamen om het leven. Wat is er gebeurd? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat is er gebeurd?

Het vliegtuig van Ukraine International Airlines stortte neer vlak nadat het was opgestegen vanaf het vliegveld van Teheran. Een filmpje zorgde voor geruchten dat het vliegtuig zou zijn neergehaald door luchtverdediging in Iran. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Spoorwegen en Infrastructuur heeft laten weten dat dat niet het geval was.

Het toestel zou technische problemen hebben gehad. De piloot zou de macht over het toestel zijn kwijtgeraakt nadat een van de motoren in brand vloog. Volgens Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft, kan dat dat niet de enige reden zijn geweest. 'Het toestel heeft twee motoren en als één uitvalt kan je nog verder vliegen op de andere. Je ziet bij ieder vliegtuigongeluk dat er meerdere dingen spelen', vertelde hij op het NOS Radio 1 Journaal

2. Wie zaten er aan boord?

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken gaat het om 167 passagiers en negen bemanningsleden. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Eerder hadden Iraanse media het over 147 Iraniërs en 32 buitenlanders. Het verschil in aantallen kan te maken hebben met het feit dat sommige passagiers een dubbele nationaliteit hadden.

3. Hoe is er gereageerd vanuit Oekraïne?

President Volodomir Zelensky heeft zijn bezoek aan Oman afgebroken vanwege dit vliegtuigongeluk. Hij reist zo snel mogelijk terug naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, voor overleg. Hij heeft zijn condoleances betuigd aan de nabestaanden van deslachtoffers. De president roept op om niet te gissen naar wat er is gebeurd, maar het onafhankelijke internationale onderzoek af te wachten.

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps