Afrikaanse meisjes

3 vragen over Wereldmeisjesdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Ben jij een meisje en mag je gewoon naar school? En droom je ervan om later juffrouw of dierenarts te worden? Niet iedereen kan dat. Vandaag is het Wereldmeisjesdag. Maar waarom moet er eigenlijk een dag speciaal voor meisjes zijn? Drie vragen over deze bijzondere dag.

1. Waarom is er een Wereldmeisjesdag?

In de hele wereld worden meisjes gediscrimineerd, mishandeld en misbruikt. Alleen maar omdat ze niet als jongen zijn geboren. Vooral meisjes in arme landen hebben het zwaar. Daar mogen ze niet altijd naar school en moeten ze vaak trouwen voordat ze 18 jaar zijn. Lees hier over een 12-jarig Noors meisje die op een wel heel bijzondere manier aandacht vroeg voor dit probleem een paar jaar terug. De organisatie Plan International vraagt eens per jaar extra aandacht voor de oneerlijke situatie met meisjes over de hele wereld.

2. Hoe is deze dag ontstaan?

De dag is bedacht door Plan International. In 2012 hebben de Verenigde Naties 11 oktober officieel uitgeroepen tot Wereldmeisjesdag. Sindsdien wordt het ieder jaar gevierd, met steeds een ander thema. Zo draaide Wereldmeisjesdag 2015 vooral over kindhuwelijken en was vorig jaar het thema ‘GirlPower’. Dit jaar is het thema #GirlsGetEqual. Alle meisjes zouden namelijk dezelfde rechten en kansen moeten krijgen als jongens.

3. Wat gebeurt er op zo'n dag als vandaag?

Vandaag mogen honderden meisjes over de hele wereld de macht overnemen bij bijvoorbeeld belangrijke bedrijven, in de politiek en in de sportwereld. Zo krijgen we in Nederland even een nieuwe voorzitter in de Eerste Kamer en een nieuwe Kinderombudsman (maar dan een vrouw natuurlijk). Ook wordt er opgeroepen om geld te doneren zodat Plan International meer meisjes kan helpen. Een heel goed doel natuurlijk, alleen doneren mag pas vanaf je 18de. Wat jij kunt doen? Gewoon extra lief zijn voor (andere) meisjes vandaag!

Anderen lazen ook: Ontvoerde Nigeriaanse meisjes terug bij hun familie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wanneer komt de wereldjongensdag?

ik ben een meisje maar Fillap jongens hebben meer aandacht dan meisjes dus wereldjongensdag is ELKE dag

want dat bestaat niet

Ik ben een meisje en iedereen die dit leest moet “Linde je bent een super lief meisje” sturen

Ik heb dit ook in de kals vertelt maar je kunt wel raden watvoor een reactie de jongens gaven natuurlijk wij moeten ook zon dag krijgen

* ik vind het niets want ze keven geen aandag
*waarom doen de jongens gewoon lief

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.