Foto: AFP

3x opvallende items op veilingen wereldwijd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Eenmaal, andermaal, verkocht! De afgelopen week zijn er op veilingen wereldwijd een paar recordbedragen binnengeharkt voor bijzondere items. Vier opvallende stukken op een rij.

1. Aan gort geslagen gitaar

De Britse band Oasis was superpopulair in de jaren ’90 van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw. Maar twee kopstukken van de band, broers Noel (gitarist) en Liam (zanger), gingen niet altijd even lekker met elkaar door één deur. Noel zou vlak voor een optreden zo genoeg hebben gehad van zijn broer dat hij z’n eigen gitaar kapotsloeg. Tenminste, dat zegt Liam. Volgens Noel was het juist Liam die de gitaar brak. Vlak na deze toestand stapte Noel uit de band. Het rode instrument werd in 2011 opgeknapt. Dinsdag werd hij in Parijs geveild voor 385.000 euro.

AFP PHOTO Rafa Rivas

2. Prijzig plaatje

Deze foto (hieronder) heet Le Violon d'Ingres (vertaald: De Viool van Ingres). Afgelopen weekend is-ie in New York geveild voor een recordbedrag van 12,4 miljoen dollar (11,8 miljoen euro). Nooit eerder werd er zoveel geld neergelegd voor een foto. Op de foto uit 1924 staat de toenmalige vriendin van Man Ray, de fotograaf.  Ze is te zien als een viool, met twee f-gaten op haar blote rug.

EMMANUEL DUNAND / AFP

3. Show-skelet

Dit beroemde skelet ging donderdagavond onder de hamer in New York. Het stond model voor de bloeddorstige velociraptors uit de bekende film dino-film Jurassic Park. Het 110 miljoen jaar oude fossiel is voor 12,4 miljoen dollar (11,9 miljoen euro) verkocht. Het bracht daarmee ruim twee keer zoveel op als verwacht.

Christies dinosaur Jurassic Park

Anderen lazen ook: Maanstof geveild voor bijna half miljoen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook