AP Photo/Sergio Azenha

4 doodenge bruggen wereldwijd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De langste wandelhangbrug ter wereld is gisteren geopend in Portugal. Wat is dit voor ding? En welke bloedstollende bruggen zijn er nog meer op de wereld? Lees mee - als je durft.

1. Arouca Bridge, Portugal
Deze splinternieuwe voetgangersbrug van 516 meter lang brengt je op 175 meter hoogte over de Paiva-rivier. Hij is bedoeld om meer toeristen naar het land te lokken. Wie er rustig overheen wandelt en geniet van het uitzicht (een diepe kloof en de klotsende rivier), doet er zo'n tien minuten over. Trek je uit blinde paniek een sprintje, dan kan je al in vier minuten aan de overkant zijn. Je ziet 'm hieronder en op de foto bovenaan dit artikel.

AP Photo/Sergio Azenha

2. Ghasa, Nepal

In het ruige berggebied van Nepal is het soms lastig van A naar B te komen. Deze hangbrug is ooit gebouwd om kuddes ezels, koeien en geiten over te laten steken. Die veroorzaakten namelijk nogal eens opstoppingen op bergweggetjes. De brug wordt ook gebruikt door boeren, die er goederen mee verplaatsen, en wandelaars.

Ghasa - Shutterstock

3. Eshima Ohashi, Japan

De Eshima Ohashi-brug in Japan heeft meer weg van een achtbaan dan van een autoweg. Met een helling van 6.1% is -ie behoorlijk steil. Spot jij trouwens de dappere fietser op deze foto?

Eshima Ohashi - Foto: Shutterstock

4. Levende brug, India

Levende bruggen gemaakt van boomwortels en lianen: in India bestaan ze al heel lang. Deze groene brug in Meghalaya, een bergachtig gebied waar het veel regent, zijn gemaakt van luchtwortels van bomen. Dat zijn wortels die sommige plantensoorten aanmaken op de knopen van hun stengel. Als deze wortels de grond raken, groeien ze weer verder de grond in, net als normale wortels. Eng? Welnee! Ze zijn megasterk en met de jaren worden ze alleen nog maar steviger.

Meghalaya - Shutterstock

Anderen lazen ook: Sterk en duurzaam: levende groene bruggen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps