ontsnappingspogingen

4 ontsnappingspogingen die wél lukten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Deze week kwam de mislukte ontsnapping van Omar L. volop in het nieuws. Over de hele wereld proberen gevangenen te ontsnappen. De poging van Omar L. mislukte, maar er zijn gevangenen waarbij uitbreken wel lukte. Een paar voorbeelden.

Lang geleden was Hugo de Grote door prins Maurits gevangen gezet in Slot Loevestein, wegens landverraad. In 1621 ontsnapte hij in een boekenkist. De rest van zijn leven bracht hij in ballingschap door in het buitenland.

Regenjassen, verfkrabbers en een vuilniszak

In 1962 ontsnapten Frank Morris, John Anglin en zijn broer Clarence uit de zwaarbewaakte gevangenis Alcatraz. Zij legden zelf geknutselde nephoofden in hun bed en ontsnapten aan het eiland bij San Francisco op een opblaasvlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Ze zijn daarna nooit meer gezien.

In 2010 kreeg Hulda 'Tottie' Kiel de bijnaam 'lepelvrouw'. Met een verfkrabber en een lepel groef ze een tunnel naar buiten vanuit de koepelgevangenis in Breda. Na een maand werd ze ontdekt en teruggestuurd voor de rest van haar straf. 

In 2018 ontsnapte in Rotterdam een gevangene in een grote blauwe vuilniszak. Een vriend die vrijkwam had de zak gekregen om zijn persoonlijke bezittingen in te vervoeren en sjouwde zijn maat zo de nor uit. Per toeval werd de man nog geen twee maanden later weer gespot door agenten. Nu zit hij de rest van zijn straf uit. Zijn handlanger was al eerder weer achter tralies gezet.

Natuurlijke drang

Ontsnappen uit de gevangenis is in Nederland niet strafbaar. Dat klinkt gek, maar ontsnappen hoort bij de natuurlijke drang naar vrijheid van de mens, is de reden. Minister Dekker van Rechtsbescherming wil het wel strafbaar maken. Hij vindt het niet eerlijk dat handlangers wel straf krijgen, maar de gevangene die probeert te ontsnappen niet. Dat laatste is trouwens niet helemaal waar. Als een gevangene zich goed gedraagt, kan-ie eerder vrij komen. Na een ontsnappingspoging is de kans daarop nul.

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik woon ook in de buurt van de Koepel gevangenis en ik had een rondleiding gekregen waarin een man vertelden
dat Hulda Kiel na haar ontsnapping een taxichauffeur een lift vroeg en uiteindelijk toe ze weer vrij was trouwden ze met de taxichauffeur . Dat vind ik wel heel grappig

ik vindt het knap maar ze hebben wel erge dingen gedaan

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.