Robin van Persie van Feyenoord in duel met Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schone van Ajax afgelopen januari in de eredivisie. Foto ANP

5 dingen die je (misschien) nog niet wist over Ajax en Feyenoord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Vanavond spelen voetbalclubs Ajax en Feyenoord tegen elkaar. Het is de halve finale van de KNVB-bekerwedstrijd. Tijd voor wat feitjes over de clubs.

 1. Ajax was 33 keer kampioen van Nederland
De eerste keer dat dat gebeurde was in 1918 en de laatste keer in 2014. Feyenoord is minder vaak landskampioen geweest: 15 keer. Ook heeft Feyenoord al 13 keer 'De beker' gewonnen, tegenover de 18 keer van Ajax. Dat is dezelfde beker als die waar ze vanavond om spelen.  

2. Ajax en Feyenoord speelden al 183 keer tegen elkaar
Een wedstrijd als vanavond zijn ze dus wel gewend. Van de 183 keren dat de clubs tegen elkaar speelden, won Feyenoord er 54. Ajax won 84 keer. Dan blijven er nog 45 wedstrijden over, en die waren gelijkspel. 

3. Het stadion van Feyenoord heeft 51.117 stoeltjes
Dat is niet zo gek, want het is enorm groot. Het veld alleen al is 105 bij 69 meter lang. Zelfs het scorebord is gigantisch: dat is wel zeven meter breed. Om trouwens goed voor het veld te zorgen werken er bij Feyenoord een paar mensen die zich daar de hele week mee bezig houden. Het gras is altijd 2,5 cm hoog en wordt op een wedstrijddag nog even netjes bijgemaaid. 

4. Ajacied Johan Cruijf staat bekend om zijn grappige uitspraken
Johan Cruijf was misschien wel de bekendste Ajax-speler. Later werd hij ook trainer. Als Cruijf werd geïnterviewd, zei hij vaak opvallende dingen. Veel mensen vonden zijn uitspraken grappig of mooi. Hij zei bijvoorbeeld: 'Je moet schieten, anders kun je niet scoren.' Of: 'Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.' 

5. Een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax heet 'De Klassieker' 
Ajax en Feyenoord zijn altijd al een soort voetbalvijanden van elkaar geweest. Wedstrijden tussen deze clubs zijn daarom extra spannend. Op 9 januari 1966 was er de drukstbezochte 'Klassieker' ooit. Er kwamen toen 65.562 mensen kijken. 

Anderen lazen ook: Voetballers Ajax bezoeken kinderen in het ziekenhuis.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Zo cool!,echt!,

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps