Foto: Shutterstock

5 dingen die je vast nog niet wist over boeken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Het is Kinderboekenweek. Het perfecte moment om lekker weg te duiken in een mooi verhaal en misschien wel een nieuwe lievelingsschrijver te ontdekken. Heb je tussendoor even pauze? Dan kun je mooi deze weetjes checken! Door Myrthe Timmers

Oud? 

Het is bijna niet voor te stellen, maar heel lang bestonden er geen kinderboeken. Pas in 1778 kwam voor het eerst een Nederlandstalig boek uit dat bedoeld was om kinderen te vermaken.  

Guus en Paul winnen de meeste prijzen 

Aan het begin van de Kinderboekenweek wordt elk jaar de Gouden Griffel uitgereikt. Schrijver Guus Kuijer is het populairst bij de jury van deze kinderboekenprijs. Hij won wel vier keer! Maar het kan nog gekker. Paul van Loon, die je misschien wel kent van Dolfje Weerwolfje, doet het goed bij een andere grote kinderboekenprijs: die van de Kinderjury. Hij nam daar al elf (!) keer de trofee mee naar huis. 

Miljoenenverslinder 

Heb jij weleens nagedacht hoeveel woorden je per jaar leest? Hint: het zijn er heel wat! Als je elke dag een kwartiertje leest, zit je zo op een miljoen woorden per jaar. Kun je nagaan hoeveel het er zijn als je een paar middagen stevig doorgaat… 

Extra stevigheid 

Wat is het verschil tussen een stripboek uit de winkel en een stripboek uit de bieb? Een boek uit de bieb heeft meestal een hardere kaft. Dat is geen toeval: jouw boeken belanden na één keer lezen waarschijnlijk in de kast, maar biebboeken worden keer op keer gelezen. Daarom krijgen alle slappe boeken in de bieb een superstevige kaft. Kunnen ze er weer even tegenaan! 

66ste keer 

De Kinderboekenweek is in 1955 bedacht om kinderboeken populairder te maken. Sinds 1962 heeft de week een thema en sinds 2012 maakt Kinderen voor Kinderen daar een liedje bij. Dit jaar is het thema ‘Worden wat je wil’. En het lied? Dat klinkt zo:

  

Anderen lazen ook: Gozert wint Gouden Griffel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook