Roald Dahl

5 dingen die je vast nog niet wist over Roald Dahl

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Het is Roald Dahl-dag. De schrijver vanSjakie en de Chocoladefabriek en De Heksen zou vandaag 105 jaar oud zijn geworden. Dat Dahl goed kon schrijven is bekend. Maar wist je dit al over de Britse schrijver? 

1. Dokter

Als kind droomde Roald Dahl er nog niet van om schrijver te worden, maar dokter. Dahl had alleen geen geduld om zo lang te studeren, dus ging hij maar bij een tankstation werken. Totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak...

2. Piloot

... en hij piloot wilde worden. Hoewel hij eigenlijk te lang was (wel 1,98 meter!) kreeg hij toch vlieglessen. Op zijn eerste echte vlucht ging het mis. Het vliegtuig crashte en hij liep hoofdletsel op. Nog even heeft hij doorgevlogen, maar uiteindelijk werd hij door dit letsel afgekeurd.

3. Duizend dollar

Na de oorlog kwam Roald Dahl de bekende schrijver C.S. Forrester tegen. Forrester wilde een verhaal schrijven over een oorlogsheld. Dahl wilde wel meehelpen, dus schreef hij zijn verhalen op. Forrester werd er zo enthousiast van, dat hij de verhalen naar een tijdschrift stuurde. Dahl kreeg er duizend euro voor en had de smaak van het schrijven te pakken.

4. James Bond

In 1966 schreef Roald Dahl het script voor de James Bond-film You Only Live Twice. Alle James Bond-verhalen zijn gebaseerd op de boeken van Ian Fleming, maar in deze film kwam Flemings boek niet veel terug. Hoewel Dahl vrienden was met Fleming vond hij zijn You Only Live Twice namelijk helemaal geen goed verhaal.

5. Matilda

Roald Dahl’s favoriete boek was Matilda. Maar in de eerste versie was Matilda een boosaardig meisje die iedereen pestte. Dahl vond zijn verhaal toch niet zo goed gelukt en herschreef het boek. Uiteindelijk won Matilda verschillende prijzen in Engeland en Nederland (zoals op de foto hierboven).

Wil je weten wat Roald Dahl nog meer heeft geschreven? Bekijk dan hier vijf van zijn bekendste boeken.

Anderen lazen ook: Vijf memorabele boeken van Roald Dahl.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook