foto pixabay

5 dingen over sneeuw die je vast niet wist

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Sneeuw! Is het bij jou al wit buiten? De hoogste tijd voor een sneeuwballengevecht of race met je slee. Wat weet jij eigenlijk van die dwarrelende witte vlokken? Vijf sneeuwfeitjes op een rijtje.

1. Sneeuw kan ook zwart of rood zijn

'Zo wit als sneeuw', is natuurlijk de uitdrukking. Maar wist je dat sneeuw ook zwart, rood of geel kan zijn? Dat komt dan meestal door stofjes die in de lucht rond zweven: stof of roet bijvoorbeeld. Ook bestaat er zogenaamde 'watermeloensneeuw', roodachtige sneeuw die naar verse watermeloen ruikt. Die kleur ontstaat door een soort algen die in ijs groeien. Die 'watermeloensneeuw' komt onder andere voor in Schotland en Groenland. De sneeuw smaakt lekker, maar je krijgt er vreselijk diarree van. Wat je zéker niet moet eten is gele sneeuw! Daar heeft meestal net een hond zijn volle blaas geleegd...

foto pixabay

2. Een gemiddelde sneeuwvlok bestaat uit 180 miljard watermoleculen

Amerikaanse wetenschappers hebben sneeuwvlokken uit elkaar gepeuterd om te kijken hoeveel water er in een sneeuwvlokje zit. 180 miljard moleculen dus, dat zijn heel erg kleine waterdeeltjes. Reken voor de grap maar eens uit hoeveel dat er in één sneeuwbal zijn, dat wordt een getal met héél veel nullen…

3. Alle sneeuwvlokken hebben zes kanten

Het maakt niet uit welke vorm ze precies hebben, sneeuwvlokken hebben altijd zes kanten! Die knutselwerkjes die je als kleuter vroeger maakte, klopten dus eigenlijk meer dan je misschien zou denken.

foto pixabay

4. De gemiddelde sneeuwvlok valt met vijf kilometer per uur

Echte racemonsters zijn die dwarrelende sneeuwvlokken dus niet. Ter vergelijking, een beetje flinke regendruppel klettert naar beneden met een snelheid van 36 kilometer per uur.

5. Te veel sneeuw kan je gek maken

Er bestaat een ziekte waarbij mensen gek worden door een overdosis sneeuw. Pibloktoq heet dat, en het zal je niet verbazen dat die ziekte vooral voorkomt bij mensen die rond de Noordpool leven. Mensen met piblotoq gaan raar praten en willen soms ineens bloot door de sneeuw lopen. Mensen die bang zijn voor sneeuw bestaan ook. Die lijden aan Chionophobia. Gelukkig komen deze ziektes niet zo vaak voor. 

foto pixabay

Anderen lazen ook: Veilig thuis komen met sneeuw doe je zo..

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik snap wel dat die ziektes vaak op de Noordpool voorkomen. Vraagtzichaf

sneeuw is leuk Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.