gemeenteraad verkiezingen kinderen

5 dingen waar de gemeente over beslist

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

 Volwassenen kunnen vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar waar gaat het eigenlijk om? Nou, om dingen die ook voor jou belangrijk zijn.

Er doen veel verschillende partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de ene kant zijn er de bekende partijen, bijvoorbeeld VVD of GroenLinks. Maar er zijn tijdens deze verkiezingen ook andere, kleinere partijen in het spel. Die bemoeien zich niet met de landelijke politiek, maar wél met de politiek in hun gemeente. Zo heb je bijvoorbeeld De Haagse Stadspartij of Leefbaar Eindhoven. Ze willen allemaal graag zo veel mogelijk stemmen. Want: hoe meer stemmen, hoe meer invloed ze krijgen in hun gemeente.

Maar waar beslist een gemeenteraad dan eigenlijk over? Nou, over best veel dingen die ook voor jou belangrijk zijn. 5 voorbeelden.

Jeugdzorg

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dus: de gemeente moet er voor zorgen dat kinderen die bijvoorbeeld problemen hebben thuis, hulp krijgen.

Stad

Een gemeente heeft ook de taak om te zorgen dat er genoeg woonruimte is. Ze bepalen waar er nieuwe wijken worden gebouwd, maar ook of er sportvelden in jouw buurt mogen komen.

Verkeer

De gemeente moet ervoor zorgen dat het veilig is op de weg. Denk aan het plaatsen van duidelijke verkeersborden en het onderhoud van wegen. Sneeuwt het? Dan is het de taak van de gemeente om te strooien met zout.

Onderwijs

Genoeg scholen en goed onderwijs. Daar moet de gemeente ook voor zorgen. En ervoor zorgen dat iedereen die naar school moet, ook écht naar school gaat. Ook dat doet de gemeente.

Welzijn

De gemeente zorgt voor het welzijn van de mensen. Dat wil eigenlijk zeggen dat ze ervoor zorgen dat we ons blij voelen. Dat doen ze bijvoorbeeld speelpleinen en speeltoestellen neer te zetten. De gemeente haalt ook belasting op. Dit kan hondenbelasting of toeristenbelasting zijn. Maar of mensen dáár nou zo blij van worden…?

Anderen lazen ook: Isis wil zich met politiek inzetten voor kinderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook