Foto: Shutterstock

5 fabels over zomerse ongemakken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Erop uitgaan tijdens een warme dag is niet zonder risico. Overal liggen zomerse ongemakken op de loer. Daarover gaan veel wijsheden rond. Kloppen die weetjes of zijn het broodje aap-verhalen? En wat kun je dan wél doen tegen zomerpijntjes- en onhandigheden? Een paar fabels op een rij.

1. Plas helpt tegen een kwallenbeet 

Fabel

De laatste tijd zie je steeds meer kwallen langs de Nederlandse kust. Ben je één van de pechvogels die wordt gebeten? Dan kun je over de wond heen plassen, hoor je vaak.  Dat schijnt helend te werken, wordt gezegd. Doe dat toch maar niet, want het zuur uit je urine kan de pijn erger maken. Je kunt de wond beter onder heet water houden. Daardoor worden de eiwitten in het gif afgebroken. En dat is natuurlijk ook veel hygiënischer… 

2. Brainfreeze is schadelijk voor je brein  

Fabel

Wanneer het zweet van je voorhoofd druipt, zit er maar één ding op: zo snel mogelijk een ijsje opslobberen om af te koelen. Au! Ineens voel je een steek in je hoofd. Dat kan kloppen: In je gehemelte zitten zenuwen, die een alarmsignaal naar je hersenen sturen bij een kou-aanval. Je hersenen besluiten meer bloed rond te pompen om op te warmen en daarvan kun je hoofdpijn krijgen. Meestal duurt dat niet langer dan dertig seconden en hoe erg de pijn is, verschilt per persoon. Schadelijk is het in ieder geval niet, blijkt uit Canadees onderzoek. Vervelend is het wel. Probeer daarom eens je tong tegen je gehemelte aan te duwen om de kou te verminderen. Zo is de pijn snel verdwenen en hoef je je ijsje niet in de prullenbak te gooien. 

3. Muggenbult? Zet een kruisje 

Fabel

Z-z-zoem! ’s Nachts kan het geluid van muggen al behoorlijk irritant zijn, maar ook overdag kan de jeuk voor flink wat frustratie zorgen. De tip om met je nagels een kruisje in de bult te zetten heb je vast wel eens gehoord. Dat zou voor verlichting zorgen, maar dat is helaas maar van korte duur, meldt het Rode Kruis. Door het kruisje wordt de jeuk omgezet in (een beetje) pijn. Maar zodra het kruisje weg is, komt de jeuk weer terug. Wil je een langdurigere oplossing? Leg er dan een koud doekje op of gebruik een speciale zalf tegen huidirritatie. 

4. Wespen komen af op zoetigheid 

Feit en fabel

Sommige mensen springen op en wapperen met hun handen. Anderen blijven zo stil mogelijk zitten. Maar bij iedereen is de wesp het onderwerp van gesprek zodra er eentje in de buurt is. Op veel terrassen en in veel tuinen zie je dan ook vaak een potje met zoete limonade staan, in de hoop dat de prikbeestjes daarin vliegen. En dat lukt vaak, maar niet altijd. Op sommige momenten hebben wespen namelijk liever een stukje vlees dan een zoet drankje, meldt het Rode Kruis. Vooral in de eerste maanden van de zomer. De dieren leven namelijk niet alleen op suikers, maar ook op eiwitten. Ze jagen daarom vaak op insecten, om aan hun larven te voeren. Aan het einde van de zomer zijn de larven gevlogen en gaan ze weer voor zoetigheid. Pas dan dus wel op met zoete vruchten, drankjes en geurtjes. En als ze er dan tóch zijn, kun je het beste zo rustig mogelijk blijven zitten.  

5. Door een koude douche kun je beter slapen 

Fabel

In de zomer kan het zó warm zijn, dat je ligt te zweten in je bed. Daarom spring je nog maar even onder een koude douche, om wat af te koelen. Dat plan lijkt niet zo slim. Na een koude douche denkt je lijf: opwarmen! Dat kost veel energie en… daar krijg je het weer warm van. Een lauwwarme douche werkt daarom beter. Dit is trouwens ook de reden dat een ijskoud drankje niet goed werkt om af te koelen. Je krijg het er juist warmer door!   

Anderen lazen ook: Het is doodnormaal zomerweer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook