nieuws krant kinderen nepnieuws

5 tips om nepnieuws te herkennen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim Einder
Kim
Einder

Hoe weet je of nieuws wel klopt? Dat is soms behoorlijk lastig. Maar met deze vijf tips kun je nepnieuws nét een tikje makkelijker herkennen:

#1. Let op de bron

Veel kranten en nieuwssites schrijven elkaar na. 'Dat meldt weekblad Privé', zetten ze er dan bijvoorbeeld bij. Maar Privé is een roddelblad! Dan hoeft het heus niet altijd fout te zijn. Maar moet je wel extra goed opletten! 

#2. Bedenk WAAROM iemand iets vertelt

'We hadden een Pokémon-dag in onze dierentuin. Er kwamen wel vijfduizend mensen en iedereen vond het fantastisch!' Dat klinkt leuk. Maar geloof een directeur nooit zomaar als-ie in het nieuws vertelt hoe geweldig zijn  bedrijf of gebeurtenis is. Misschien overdrijft-ie wel een beetje. Want dan kan-ie mooi gratis reclame maken! 

# 3 Rare foto? Check ‘m op Google!

Elke dag worden er duizenden nepfoto’s op internet gezet. Vraag je je af of een foto wel nieuw is? Sla 'm op, ga naar Google Afbeeldingen, klik in de zoekbalk op het camera-icoontje en upload de foto die je niet vertrouwt. Google laat precies zien wanneer en op welke sites het beeld eerder te zien is geweest.

google images

#4. Controleer HOE iets is onderzocht

Veel journalisten doen zelf onderzoek. Ze vragen bijvoorbeeld heel veel mensen om hun mening. Maar het maakt nogal uit of ze honderd, duizend of tienduizend mensen hebben ondervraagd. Hoe minder mensen ze spreken, hoe kleiner de kans dat die meningen voor heel Nederland gelden.

#5 Lees méér dan alleen de kop

Kranten en nieuwssites moeten hun verhaal 'verkopen'. Alleen als jij op hun nieuws leest of kijkt, verdienen ze geld en kunnen ze blijven bestaan. Daarom verzinnen ze vaak een extra spannende of overdreven titel. Pas als je het hele artikel leest of filmpje bekijkt, ontdek je hoe het echt zit.  

Foto: Flickr/Tudor Mitrea

Het is de Week van de Mediawijsheid. Hierin krijgen kinderen tips van experts om slimmer met internet en andere media om te gaan. Op Kidsweek.nl/mediawijsheid vind je er ook een aantal.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

goed dat jullie tips op het forum zetten. TOPPPPP!!! :) Duimomhoog

Is een leuke saait

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps