Wespen kunnen heel lastig zijn

5 tips om wespen te verjagen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Volvo Ocean Race
Raymond
Krul

Augustus is de maand waarin we het meeste last hebben van wespen. Ze zoemen irritant rond je hoofd en komen op je eten en drinken af. Hoe kun je die geelzwarte plaaggeesten op afstand houden? Met deze vijf (diervriendelijke) tips!

1. Doe he-le-maal niks

Klinkt gek, maar niks doen helpt heel goed. Je zult zien dat de wesp vanzelf weer verdwijnt. Het is wel belangrijk dat je rustig blijft. Sla dus niet in paniek wild om je heen als de wesp rond je hoofd zoemt – hoe vervelend dat gezoem ook is. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en je zult zien dat de wesp in mum van tijd weer is verdwenen. Sommige problemen lossen zich namelijk vanzelf op. 

GIF'je via GIPHY

2. Laat een windje waaien

Wespen hebben een hekel aan wind. Als het stormt, zul je ze dan ook bijna niet zien. Maar ja, dan zit je zelf waarschijnlijk ook niet in de tuin, of op het strand. Maar… is er geen wind, dan kun je voor de wesp gewoon doen alsof het wél waait. Hoe? Door je handen in de lucht te houden en ze snel rond te draaien. Of door zacht te blazen. Niet wild wapperen, want dan kun je de wesp raken en bestaat het gevaar dat je gestoken wordt. 

3. Verspreid een geurtje

Er zijn bepaalde geuren waar wespen niet van houden. Zo hebben ze een bloedhekel aan de geur van kruidnagel. Ook zijn ze niet dol op de zure geur van azijn. Dus als je een schoteltje met azijn op tafel zet en daar een kruidnagel in legt, dan sla je twee vliegen, eh wespen, in een klap. Andere geuren waar veel wespen niet van houden, zijn: munt, lavendel, knoflook, koffie en wierook. 

Kruidnagels in citroenenhelften steken werkt ook

4.  Hang een nepnest op

Wespen zijn slimme dieren. Maar toch zijn ze niet zo slim dat ze een nepwespennest herkennen. Die nesten zijn steeds vaker te koop, bijvoorbeeld bij tuincentra. Je hangt ‘m op aan een boom of parasol, waardoor de wesp denkt: hé, een ander nest, snel wegwezen! Zo’n nepnest kun je trouwens zelf ook maken, door een papieren zak in de vorm van een wespennest op te hangen.

Zo ziet een echt wespennest eruit
5. Houd eten en drinken binnen, of dek het af

In het voorjaar zijn wespen druk bezig met het bouwen van nesten. Als de nesten klaar zijn, meestal in juli, gaan de meeste wespen op zoek naar voedsel. En dan krijgen wij last van ze. Wespen houden vooral van zoetigheid, zoals jam, limonade en taart. Zorg dus dat je niet de hele tuintafel vol zet met allerlei eten. Of dek eten goed af, zodat de geur van het voedsel minder goed wordt verspreid. 

Maak ze niet dood

Er zijn ook veel mensen die een val maken voor wespen. Ze knippen een plastic fles door en doen naar siroop in. Als de wespen erin vliegen, komen ze er niet meer uit en gaan ze dood. Dat is niet alleen zielig voor de wespen, het is ook niet goed voor de balans in de natuur. Wespen zijn namelijk nuttige dieren. Zo eten ze veel andere insecten. Alle wespen van één nest vangen wel 100.000 insecten per dag! Daar zitten ook veel muggen bij, waar jij dan weer minder last van hebt.
Een wesp doodslaan is ook niet zo handig. Een dode wesp verspreidt een geur waar andere wespen weer op af komen. Ze zijn dan extra agressief en willen ‘wraak’ nemen op hun dode soortgenoot.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik haat wespen dus bedankt voor de tips !!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps