veilig wachtwoord

5 tips voor een veilig wachtwoord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Het is vandaag Safer Internet Day. En waar begint het veilig internetten? Bij een goed wachtwoord natuurlijk! Daarom vijf veilige tips.

Op je computer, op websites en op je smartphone moet je vaak een wachtwoord invullen. Dat doe je om te zorgen dat hackers, online inbrekers, niet bij jouw spullen kunnen komen. Zij hoeven niet in jouw mailbox of Instagram te snuffelen. Bovendien kunnen ze er vervelende dingen mee doen. Een sterk wachtwoord is daarom heel belangrijk. 

1. Gebruik geen makkelijke woorden
Ben je gek op voetbal? Gebruik dan vooral niet 'voetbal' als wachtwoord! Dat kunnen hackers makkelijk raden. Maak vooral gekke, niet bestaande woorden, zoals 'vrutbol'.

2. Stop je naam, leeftijd of adres niet in je wachtwoord
Stel: je heet Lotte, en je bent 12 jaar. Dan kun je als wachtwoord 'lotte12' kiezen, maar ook dat is geen sterk wachtwoord. Dat soort persoonlijke informatie kun je beter niet gebruiken.

3. Gebruik niet alleen letters, maar ook cijfers en tekens
Bij veel websites mag je niet alleen letters gebruiken, maar moet je wachtwoord ook cijfers en tekens hebben. Wissel letters en cijfers af. Tekens zoals #, @, of ! maken een wachtwoord nog sterker. En kies ook eens een hoofdletter! 

4. Zorg dat je verschillende wachtwoorden hebt
Het is natuurlijk makkelijk om één wachtwoord voor alle websites en programma's te gebruiken, maar slim is het niet. Dan kan een hacker niet op één plek, maar overal inbreken. Gebruik daarom unieke wachtwoorden, die elke keer anders zijn.

5. Vertel je wachtwoord nooit door
Nee, ook niet aan je beste vriend of vriendin. Sommige mensen schrijven hun wachtwoorden op een briefje en leggen dat naast hun computer. Ook dat is niet heel slim.

Maar ja, hoe onthoud je al die wachtwoorden? Bonustip: heel veel oefenen. Na een tijdje zijn de wachtwoorden voor jou heel logisch, maar een hacker zal '@vR28!Tb0L#' écht niet raden.

Anderen lazen ook: TikTok veilig gebruiken doe je zo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook