Dossier Mediawijsheid

5 tips voor een veilig wachtwoord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Is jouw wachtwoord '123456', of 'abcdef', of gewoon 'wachtwoord'? Niet heel veilig natuurlijk. Voor je het weet raadt iemand 'm! Daarom, speciaal voor jou: vijf tips voor een veilig wachtwoord.

Op je computer, op websites en op je smartphone moet je vaak een wachtwoord invullen. Dat doe je om te zorgen dat hackers, online inbrekers, niet bij jouw spullen kunnen komen. Zij hoeven niet in jouw mailbox of Instagram te snuffelen. Bovendien kunnen ze er vervelende dingen mee doen. Een sterk wachtwoord is daarom heel belangrijk. 

1. Gebruik geen makkelijke woorden
Ben je gek op voetbal? Gebruik dan vooral niet 'voetbal' als wachtwoord! Dat kunnen hackers makkelijk raden. Maak vooral gekke, niet bestaande woorden, zoals 'vrutbol'.

2. Stop je naam, leeftijd of adres niet in je wachtwoord
Stel: je heet Lotte, en je bent 12 jaar. Dan kun je als wachtwoord 'lotte12' kiezen, maar ook dat is geen sterk wachtwoord. Dat soort persoonlijke informatie kun je beter niet gebruiken.

ww

3. Gebruik niet alleen letters, maar ook cijfers en tekens
Bij veel websites mag je niet alleen letters gebruiken, maar moet je wachtwoord ook cijfers en tekens hebben. Wissel letters en cijfers af. Tekens zoals #, @, of ! maken een wachtwoord nog sterker. En kies ook eens een hoofdletter! 

4. Zorg dat je verschillende wachtwoorden hebt
Het is natuurlijk makkelijk om één wachtwoord voor alle websites en programma's te gebruiken, maar slim is het niet. Dan kan een hacker niet op één plek, maar overal inbreken. Gebruik daarom unieke wachtwoorden, die elke keer anders zijn.

5. Vertel je wachtwoord nooit door
Nee, ook niet aan je beste vriend of vriendin. Sommige mensen schrijven hun wachtwoorden op een briefje en leggen dat naast hun computer. Ook dat is niet heel slim.

Maar ja, hoe onthoud je al die wachtwoorden? Bonustip: heel veel oefenen. Na een tijdje zijn de wachtwoorden voor jou heel logisch, maar een hacker zal '@vR28!Tb0L#' écht niet raden.

Het is de Week van de Mediawijsheid. Hierin krijgen kinderen tips van experts om slimmer met internet en andere media om te gaan. Op Kidsweek.nl/mediawijsheid vind je er ook een paar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons op FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

KNOLPOWER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Blij Blij Blij Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag

Wat heeft dat er mee te maken??

ikgebruik altijd cijfers letes en leesteens

Goed idee ,maar ik vind ook dat je van al je wachtwoorden geen huiswerk moet maken. Maar de tipps zijn super handig ! Juichen

Ja heb het al twee keer mee gemaakt op een spel

Een goed wachtwoord is heel belangrijk.

Heel handig die tips kan er wel wat mee bedankt

dat ik dat nog niet wist Duimomhoog

ik heb nou voor alles hetzelfde wachtwoord, dus laat ik het maar veranderen Rentweg

Handig hoor XD

dankje voor de tips

Wist ik nog niet. Blij [[scoop4]

ik gebruik altijd persoonlijke dingen in mijn wachtwoord deze tips zijn super handig!! Blij

nou ik bedank kiesweek hierhartelijk voor Blij Blij Blij

*kidsweek niet kiesweek

oehh handige tips Juichen Juichen

nepper Enzoknol!

Fijne tips kidsweek

Heel Handige tips!

DIT WIST IK AL
YOLOSWAG

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps