Foto: Twitter

5 verprutste Spaanse kunstwerken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Er moeten strengere regels komen voor mensen die beelden en kunstwerken willen opknappen. Dat vinden Spaanse kunstexperts nadat er wéér een beeld is verprutst. Want dat is niet de eerste keer...

Aardappelhoofd

Op social media gaan foto's rond van een bijbels beeldhouwwerk op het gebouw van een bank in de Spaanse stad Palencia. Dat beeld van een lachende vrouw is gemaakt in 1923. Schilder Antonio Guzmán Capel vond het nodig om haar gezicht een beetje bij te werken. Maar dat deed hij met weinig succes. Sommige mensen vinden dat het beeld nu wel wat weg heeft van een aardappel met een gezicht. Kunstexperts zijn woedend en willen meer erkenning voor het vak van restaurateur. Zij willen vanaf nu dat beelden en kunstwerken alleen nog maar opgeknapt mogen worden door mensen met vakkennis. 

Van kunstwerk naar kindertekening

Deze zomer haalde een andere Spaanse restauratie ook al het nieuws. Het schilderij Onbevlekte Ontvangenis van de Spaanse schilder Bartolomé Murillo is na twee schoonmaakpogingen onherkenbaar geworden. De eigenaar betaalde 1200 euro om het op te laten knappen. Alleen was de restaurateur niet gespecialiseerd in kunstwerken, maar in meubels. Veel mensen vinden dat het werk nu meer lijkt op een kindertekening.

Disneyfiguur 

In 2018 gebeurde er iets vergelijkbaars. Toen werd een houten beeld uit de zestiende eeuw van Sint Joris onderhanden genomen in de plaats Estella, in het noorden van Spanje. Een bevo-leraar vond zichzelf wel goed genoeg om deze klus aan te nemen en je raadt het al: ook dat mislukte. Nadat hij het beeld had schoongemaakt, werkte hij het ook nog even bij met verf waardoor het beeld nu wat weg heeft van een Disney-figuur.

Aap Christus

Elk jaar komen er tienduizenden toeristen naar het Spaanse dorpje Borja om Ecce Homo te bewonderen. Dit schilderij van Jezus werd 84 jaar geleden op de muur van de kerk geschilderd door de kunstenaar Elías Garía Martínez. Maar omdat het er vochtig was, liep de verf helemaal uit. De 84-jarige Cecilia Giménez besloot acht jaar geleden te helpen. Zij kwam al haar hele leven in de kerk én kon ook wel aardig schilderen. Maar in plaats van het werk te verfraaien, verprutste ze het. Door haar dikke verfstreken ziet Ecce Homo er nu uit als een leeuw of aap.  

Eccehomo

Betonblok

De Spaanse architect Carlos Quevedo kreeg in 2011 de opdracht om het kasteel Matrera in de stad Cadiz, in het zuiden van Spanje, op te knappen. Of nou ja, kasteel: dat was het duizend jaar geleden. De afgelopen eeuwen brokkelde het gebouw langzaam af. Aan Quevedo de taak om het monument eens flink onder handen te nemen. Dat deed hij met… beton! Bovenop de oude ruïne plaatste hij nieuwe muren, gemaakt van cement. Volgens de architect wordt het kasteel zo beter beschermd én kan iedereen zien hoe hoog het bouwwerk vroeger was. Veel Spanjaarden waren boos. Maar Quevedo was blij. Hij kreeg zelfs een architectuurprijs voor zijn restauratie. Daar snappen de meeste Spanjaarden helemaal niets van.

Anderen lazen ook: Enorm kunstwerk gemaakt van chocolade.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het grappig maar wel stom dat ze het zo hebben verpest

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.