shutterstock_divali

5 vragen over Divali, het vrolijke lichtjesfeest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een belangrijk feest voor hindoes over de hele wereld: komende week vieren zij Divali, ook wel het lichtjesfeest genoemd. Maar wat wordt er precies gevierd? En vanwaar de naam lichtjesdag?

1. Wat is Divali?

Divali is een feest van het hindoeïsme. Het wordt elk jaar gevierd aan het eind van de herfst, als de nachten kouder en langer worden. Over de hele wereld vieren miljoenen mensen het vijfdaagse feest. 

2. Waar komt het vandaan?

Oorspronkelijk komt Divali uit India. Officieel heeft het Deepavali. Dat betekent: een rij van lichtjes.

3. Wat wordt er gevierd?

Met Divali wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd. Het licht wint het van de duisternis. De godin Laskmi wordt vereerd, de godin van rijkdom, geluk en licht. 

4. Hoe vieren mensen Divali?

Overal rond huis en op straat zetten mensen en families (olie)lampjes neer, die worden aangestoken. Op veel plekken worden er normaal gesproken, ook in Nederland, fakkeloptochten gehouden. Door corona is dat dit jaar niet mogelijk.

5. Wat hoort nog meer bij Divali?

Een brandschoon huis en cadeautjes. En zoet eten! Voedsel waar dieren voor zijn gebruikt of gedood (zoals eieren of vlees) staat juist niet op het menu. Zo geloven hindoes dat hun lichaam 'rein' is. Ook trekken veel hindoes elk jaar hun mooiste pak uit de kast voor het vrolijke feest. 

In dit filmpje uit 2018 van Samsam vertelt Simran (12) uit Suriname hoe zij Divali viert:

 

Anderen lazen ook: Hindoes vieren vandaag Holi: overal kleuren

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook