David Attenborough. Foto: Reuters

5 weetjes over bioloog David Attenborough

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een bijzondere titel voor de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough. De Verenigde Naties hebben hem vandaag onderscheiden als 'voorvechter van de aarde'. De 95-jarige Brit dankt die aan de enorme hoeveelheid films en series die hij heeft gemaakt over natuur en klimaatverandering. 

Zijn grootste kenmerk is misschien wel zijn zachtaardige, rustige stem. Wie zijn films niet kent, ziet misschien gewoon een grijs, oud mannetje. Toch is er meer dan genoeg over hem te vertellen.

4 uur en 44 minuten

Het Instagram-account van de 94-jarige presentator wist in 2020 als snelste ooit een miljoen volgers te verzamelen. En dat in amper vijf dagen tijd, waarin hij vijf berichten plaatste. In hetzelfde jaar gaf hij er trouwens ook weer de brui aan. Het account bestaat nog wel, maar staat sindsdien op non-actief.

Langste carrière 

Attenborough heeft trouwens nog een ander record op zijn naam. Namelijk dat van langste carrière als tv-bioloog en presentator. Hij zit al bijna 70 (!) jaar in het vak.

Fossiel naar hem vernoemd

Tijdens zijn jeugd was Attenborough een fanatieke verzamelaar van fossielen en natuurstenen. In 1997 is een fossiel van een garnaal, van zo'n 430 miljoen jaar oud, vernoemd naar de documentairemaker. 

Onder deze Insta-post gaan de weetjes door.

Strijd tegen klimaatverandering

Attenborough maakt zich zorgen over klimaatverandering, maar hij heeft ook hoop. 'Gletsjers smelten, koraalriffen sterven af, vissen verdwijnen uit onze oceanen, en de lijst gaat maar door', zegt Attenborough. 'Maar we weten wat we daaraan moeten doen.' 

Bijzonder cadeau

Attenborough is bevriend met de Britse kroonprins William en kroonprinses Kate. Twee jaar geleden nam hij tijdens een bezoek een bijzonder cadeau mee voor hun oudste zoon prins George (8): een enorme fossiele haaientand.

Anderen lazen ook: Knuffels op Instagram: Rescue Bear

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook