De Nachtwacht - Rijksmuseum

5 weetjes over De Nachtwacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

De Nachtwacht is één van de beroemdste schilderijen ter wereld en al bijna 400 jaar oud. Hier en daar begint-ie een beetje te slijten, maar geen paniek: volgend jaar krijgt-ie een grote opknapbeurt. Wist jij deze vijf dingen al over het kunstwerk?

1. Echte naam

We noemen het De Nachtwacht, maar de officiële naam is: De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren.

2. Twee miljoen

Het hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam en wordt jaarlijks door ruim twee miljoen mensen bekeken.

3. Witte waas

De opknapbeurt is nodig omdat er bijvoorbeeld op het doek een soort witte waas te zien is, zoals bij het hondje rechtsonder op het schilderij.

4. Meekijken

Er komt een speciale glazen ruimte om het kunstwerk. Zo blijft De Nachtwacht gewoon voor bezoekers te zien terwijl het wordt opgeknapt. Ook online kan iedereen meekijken.

5. Opknapbeurten

Het eeuwenoude schilderij is al zeker 25 keer opgeknapt. De laatste keer was in 1976, nadat een verwarde man er meerdere keren had ingestoken met een mes.

Nachtwacht - ANP

Anderen lazen ook: Kim (13) graaft schat op van duizenden jaren oud.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Zo zielig

Ik hou van pizza(tuurlijk, wie niet!)

Waarom mocht die man eigenlijk met een mes naar binnen

Inderdaad dat is heeeel raar of het mes was verstopt ergens in zijn broekzak

sommige mensen gaan dood van de honger en hebben geld nodig om eten en onderdak te kopen en mensen verspillen geld aan schilderijen (nieuwe stelling)
wat zouden jullie liever willen een schilderij of onderdak en eten voor de mensheid moet de mens gaan slapen op een schilderij of een bed Vraagtzichaf

Ik maak een presentatie over De Nachtwacht Duimomhoog Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.