Foto: ANP

5 weetjes over Paarse Vrijdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Vandaag is het Paarse Vrijdag. Basisscholen door heel Nederland kleuren paars, maar waarom is dat eigenlijk? De dag in 5 weetjes.

1. Iedereen zichzelf

Door als school of als klas mee te doen aan Paarse Vrijdag, laat je zien dat iedereen bij jou op school zichzelf kan zijn. En dat niemand gepest of uitgesloten wordt om wie die is of op wie die verliefd wordt.   

2. Meer dan 1500 basisscholen

Op middelbare scholen en mbo’s wordt Paarse Vrijdag al meer dan tien jaar gevierd. Vorig jaar deden zo’n vijfhonderd basisscholen voor het eerst mee. Dit jaar zijn dat er al meer dan 1500. 

3. Paars = karakter

Waarom paars? Dat heeft te maken met de paarse baan van de regenboogvlag: deze kleur staat voor karakter. 

4. Hoe paarser, hoe beter

Iedereen wordt gevraagd om op vrijdag in paarse kleren naar school te komen. En natuurlijk mag je ook je haar paars verven, paarse nagellak opdoen of je gezicht paars schminken. Hoe paarser, hoe beter! 

5. Noord-Amerika

Net als veel andere feest- en actiedagen, komt ook het idee van Paarse Vrijdag uit Noord-Amerika.

Op de Comeniusschool in Zeist vieren ze dit jaar al voor de derde keer Paarse Vrijdag. Hier vertellen leerlingen Liv, Sil, Jet en Darian over waarom ze dat belangrijk vinden.

Anderen lazen ook: Kinderen over Paarse Vrijdag: 'Iedereen moet zichzelf kunnen zijn' en Ivan (11) is geboren als meisje, maar voelt zich jongen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook